ДТП з Infiniti: 16-річний водій досі не виплатив компенсацію за стрілянину два роки тому

ДТП з Infiniti: 16-річний водій досі не виплатив компенсацію за стрілянину два роки тому

Укрінформ
16-річний Микола Харківський, який 26 жовтня спровокував смертельну ДТП, у листопаді 2019 року в харківському супермаркеті стріляв в обличчя двом людям. 

Улітку поточного року суд визнав його винним і призначив умовне покарання, однак визначені 23 тис. грн матеріальної та моральної шкоди потерпіла досі не отримала, про це Укрінформу стало відомо з власних джерел.

Як розповів співрозмовник агентства, очікувалося, що гроші від родини неповнолітнього надійдуть до кінця року, наразі ж у потерпілої є сумніви, що рішення суду буде виконане.

«Напередодні вироку в справі з потерпілою зв’язувався захисник неповнолітнього, пропонуючи зустріч із його матір’ю. Нібито хотіли домовитися, щоб «не псувати долю» хлопцю. Це вперше за два роки після події в супермаркеті. Потерпіла не погодилася, адже судовий розгляд уже майже завершився», - розповів співрозмовник.

Ідеться про випадок дворічної давнини. Тоді ще 14-річний Харківський у супермаркеті зустрівся з матір’ю та братом 13-річної дівчини, з якою вів переписку. Матері не сподобався зміст цієї переписки, тож вона прийшла розібратися з хлопцем. Між ними виник конфлікт, під час якого підліток дістав пневматичний пістолет і вистрілив в обличчя жінці та в скроню і шию її сину. Жінка отримала сліпе поранення правої щоки з роздробленням передньої стінки гайморової пазухи. Потерпілій провели операцію на носі – вставили титанову пластину.

Читайте також: ДТП з Infiniti у Харкові: стало відомо про стан постраждалих

Згодом потерпіла розповідала ЗМІ, що під час сварки підліток заявив, що його «куртка коштує більше, ніж уся їхня родина», а після стрілянини поводився зухвало і залякував своїми впливовими батьками.

Як стало відомо з вироку суду від 5 липня 2021 року, в ході судового розгляду жінка заявила цивільний позов про стягнення матеріальної шкоди, яка складається з витрат на медикаменти у розмірі 7965 грн і витрат на придбання титанової пластини і проведення операції у сумі 18 тис. грн, а також моральної шкоди у розмірі 250 тис. грн. Однак суд задовольнив позов лише частково. Визнав матеріальний збиток, оскільки він підтверджений чеками. А ось витрати на пластину та проведення операції «не знайшли своє підтвердження в судовому засіданні». Крім того, суд призначив незначну моральну компенсацію.

«Суд приходить до висновку, що потерпіла ОСОБА_1 зазнала моральну шкоду, яка полягає у фізичному болі та почутті образи, яких вона зазнала від неправомірних дій обвинуваченого ОСОБА_3 , а тому суд вважає, що розмір моральної шкоди у 15 000 гривень потерпілій буде відповідати засадам розумності, виваженості та справедливості», - сказано у документі.

Читайте також: У Харкові водій Infiniti намагався після ДТП втекти з лікарні і обдурити поліцію

Пом'якшувальною обставиною суд визнав «щире каяття» та «вчинення злочину неповнолітнім». Обставин, що обтяжують покарання, не було.

Миколі Харківському призначили покарання у вигляді 2 років позбавлення волі зі звільненням від відбування покарання з випробувальним строком на 1 рік.

Юрист громадської організації «Харківський антикорупційний центр» Володимир Рисенко в коментарі Укрінформу зауважує: в історії зі стріляниною є питання і до слідчих органів, і до суду.

Читайте також: Смертельна ДТП у Харкові: суд відправив 16-річного підозрюваного до СІЗО

«Перше, і, можливо, головніше питання – до поліції та прокуратури. Чому кримінальне провадження було порушено за ч.4 ст. 296 (злісне хуліганство з використанням зброї) - він стріляв у громадському місці, де могло постраждати багато людей, і стаття передбачає жорсткіше покарання, ніж та, за якою його судили, - ст. 122 (нанесення ушкоджень середньої важкості). Чому ж відбулася перекваліфікація? Тобто в частині строку покарання, обраного суддею, претензій нема. Це прийнята практика – такий термін і умовність, бо злочин скоєно вперше, плюс – неповнолітність», - коментує юрист.

Однак Рисенко наголошує, що суд призначив виплату моральної компенсації в розмірі середньої зарплати в Харкові, в той час як потерпіла отримала травму на все життя.

«Це каліцтво на все життя, яке даватиме наслідки через роки. Людина мусить ходити з титановою пластиною, що згодом може викликати ускладнення з диханням. На мій погляд, 15 тис. грн – неадекватна сума тій шкоді, яку отримала потерпіла», - зазначив юрист. Він додає: «Чи дали б батьки ключі від машини підлітку, якби за рішенням суду сплатили 250 тис. грн?»

Читайте також: Смертельна ДТП у Харкові: водій відмовляється співпрацювати зі слідством

Як повідомлялося, 26 жовтня 2021 року близько 20:40 в районі перехрестя пр. Гагаріна та вул. Одеської в Харкові сталася смертельна аварія: 16-річний водій Infiniti намагався перетнути перехрестя на червоний сигнал світлофора та зіткнувся із машиною Chevrolet Aveо. Внаслідок аварії 58-річний водій Chevrolet Aveо загинув на місці, троє пасажирів Infiniti – двоє чоловіків 19 років та 16-річна дівчина – із важкими травмами доставлені до лікарні.

Неповнолітнього водія затримали. 27 жовтня йому оголосили підозру за фактом порушення правил безпеки дорожнього руху особами, які керують транспортними засобами, що спричинило смерть потерпілого (ч. 2 ст. 286 КК України).

28 жовтня Київський районний суд Харкова обрав йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 діб.

Також Слідче управління ГУ Нацполіції в Харківській області почало кримінальне провадження за статтею 383 ККУ («неправдиве повідомлення про скоєння злочину») за фактом дзвінка на лінію «102» від неповнолітнього водія, який, перебуваючи в лікарні після ДТП, повідомив про нібито викрадення автомобіля Infiniti.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-