Ведмедів зі запорізької дитячої залізниці відправили до Нідерландів

Ведмедів зі запорізької дитячої залізниці відправили до Нідерландів

Фото
Укрінформ
Двоє ведмедів, які понад 20 років жили на Запорізькій дитячій залізниці, сьогодні вирушили до приватного зоопарку в Нідерландах.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Запорізьких ведмедів, які жили на дитячій залізниці, відправили до Нідерландів / Фото: Дмитро Смольєнко. Укрінформ

Двоє ведмедів Ляля та Малиш близько 20 років перебували на балансі Укрзалізниці (точніше “Запорізької дитячої залізниці”), а сьогодні вирушили до міста Ренен, що в Нідерландах, і будуть жити у приватному зоопарку Ouwehand Zoo. Його площа сягає 2 га, на ній є водоспади, барлоги, прогулянкові зони. Зоопарк має назву “Ведмежий рай”.

“Ми зробили вебсайт та звернулись до людей через інтернет з проханням допомогти зібрати гроші на порятунок трьох ведмедів: двоє з України і одна ведмедиця - з Боснії. Протягом 5 місяців було зібрано 71 661 євро. Ми дуже вдячні керівнику дитячої залізниці. Цих ведмедів - Малиша та Лялю утримували з любов’ю, до них ставилися з любов’ю, проте умови, в яких вони перебували, не є сприятливими. Ми дуже раді, що керівник дитячої залізниці розуміє ситуацію і вирішив віддати цих тварин”, - повідомила директорка фундації “Ведмеді в серці” Інгрід Вермьолєн.

Фундація займається порятунком тварин з 1993 року.

Малиш і Ляля важать приблизно по 300 кг. До місця їх доправлять у спеціальних клітках, вага кожної близько 150 кг.

Читайте також: На Хмельниччині п’ятьох циркових ведмедів передали до реабілітаційного центру «Арден»

Кілька місяців організатори працювали над оформленням документів та дозволів. Ведмеді будуть спати всю дорогу - а це близько 50 годин.  Досвідчені водії - нідерландці. Представники екологічної ГО “Еко-Галич” будуть супроводжувати тварин до кордону з Польщею.

"Неймовірно складний процес підготовки. Проєкт здавався нездійсненним, прогнози були неоптимістичними… але ведмедики їдуть у новий будинок, незважаючи ні на що. Виконано дуже складну роботу: від пошуку нового дому в одному з найкращих притулків реабілітаційного типу, який знаходиться при Ouwehands Zoo (Ренен, Нідерланди) та до згоди прийняти наших ведмедиків, підготовки всіх необхідних документів, погоджень, нашого супроводу до кордону протягом 18 годин та завершення митних процедур на кордоні”, - каже керівниця проекту ГО “Еко-Галич” Іванна Кудіна.

Активісти дізналися про запорізьких ведмедів ще у 2019 році, у межах проекту з німецькими партнерами. Тоді вони об’їхали всю Україну у пошуках місць невідповідного утримання бурих ведмедів. Заїхали і до Запоріжжя. “Керівник Запорізької дитячої залізниці Михайло Черненький сказав, що розуміє проблему та звертався до українських притулків із проханням забрати ведмедів, зокрема й до Синевиру, але йому відмовили. Місць у притулках України не вистачає”, - додає Іванна.

За її словами, партнери з Нідерландів відгукнулися на прохання і запропонували свою допомогу в організації перевезення і довічного утримання для Лялі та Малиша.

“З початку 2021 року ми спільно працювали над організацією їхнього порятунку. У нашої організації це 29-й та 30-й врятований ведмідь. Але перші, яких ми відправляємо за кордон. Умежах цього проекту в березні на дитячу залізницю були запрошені найкращі ветеринари України – з Дніпра та Києва, які полікували зуби Малишу та Лялі, провели діагностику та хірургію. У молодого ведмедя Малиша ікла були сточені, кровили, нерви були оголені”, - розповіла Іванна.

Зазначимо, за останні два роки організація “Еко-Галич” допомогла спроектувати та створити з нуля новий притулок реабілітаційного типу на 27 га у Хмельницькій області (там мешкають 24 ведмеді та 10 вовків).

У приватному зоопарку, куди потраплять наші звірі, вже мешкають ведмеді з Грузії та Західної Європи – разом із запорізькими хижаками їх буде 9-ро.

Читайте також: У Харкові відкрили зоопарк, реконструйований за євростандартом

Як раніше повідомлялося, в червні цього року в.о. голови правління ПАТ "Укрзалізниця" Іван Юрик написав про двох ведмедів, що “якимось дивом опинилися на балансі Запорізької дитячої залізниці”. Тоді ж він повідомив про те, що Укрзалізниця передає тварин на реабілітацію та утримання до зоопарку Ouwehand Zoo, що у місті Ренен, Нідерланди.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-