У Чернігові турагентство продавало COVID-сертифікати невакцинованим

У Чернігові турагентство продавало COVID-сертифікати невакцинованим

Фото, відео
Укрінформ
У Чернігові поліцейські викрили групу осіб, які створили незаконну схему з продажу COVID-сертифікатів без проходження вакцинації.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Головне управління Національної поліції в Чернігівській області.

"Як встановили правоохоронці, схему виготовлення підроблених сертифікатів організувала 52-річна власниця туристичного агентства. Вона пропонувала клієнтам придбати сертифікат без проходження вакцинації. Деякі клієнти цілеспрямовано зверталися до цієї туристичної компанії лише по підроблені документи, хоч нікуди не збиралися мандрувати", - ідеться у повідомленні.

Фігурантка змовилася з чернігівським лікарем та медсестрою, які й вносили відомості про нібито проведену вакцинацію до електронних реєстрів.

Поліція Чернігівщини викрила мережу продажу COVID-сертифікатів / Фото: Нацполіція

Читайте також: СБУ заблокувала ще одну схему з фейковими COVID-сертифікатами

"Після цього медики видавали завірені підписами та печатками паперові Covid-сертифікати. А оскільки неправдиві дані містилися в електронній базі, додаток «Дія» також підтверджував наявність сертифікату про вакцинацію у насправді нещепленої особи", - зазначили в поліції.

Вартість одного підробленого сертифіката становила для замовника 250 доларів. В середньому за день виготовлялося по 20 фальшивих сертифікатів.

Таким чином, лише за останніх два місяці власниця турагентства та кілька медиків отримали понад 500 тисяч гривень від незаконної діяльності. Гроші у клієнтів вони брали виключно готівкою.

Читайте також: Венедіктова оголосила «війну» проти фейкових COVID-сертифікатів

25 жовтня правоохоронці провели одночасні обшуки у робочих кабінетах медичних працівників, в офісі туристичної агенції та вдома у всіх фігурантів. За результатами вилучили комп’ютери, печатки, копії документів та медичних декларацій, банківські картки, мобільні телефони та оформлені COVID-сертифікати.

За цим фактом відкрили кримінальне провадження за ч. 3 ст. 362 (несанкціоновані дії з інформацією, яка оброблюється в комп'ютерах, автоматизованих системах, комп'ютерних мережах або зберігається на носіях такої інформації, вчинені особою, яка має право доступу до неї) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає до шести років позбавлення волі з позбавленням права займатися певною діяльністю на строк до трьох років. Тривають слідчі дії.

Як повідомляв Укрінформ, у жовтні кіберфахівці Служби безпеки України у Сумській області заблокували схему продажу фейкових сертифікатів про вакцинацію від COVID-19. Зловмисники незаконно втручались в бази даних МОЗ та розміщали в них недостовірні дані про начебто проведену вакцинацію від COVID-19.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-