СБУ заблокувала ще одну схему з фейковими COVID-сертифікатами

СБУ заблокувала ще одну схему з фейковими COVID-сертифікатами

Фото
Укрінформ
Кіберфахівці СБУ на Сумщині заблокували схему продажу фейкових сертифікатів про вакцинацію від COVID-19. 

Зловмисники незаконно втручались в бази даних МОЗ та розміщали в них недостовірні дані про начебто проведену вакцинацію від COVID-19. Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба СБУ.

«Зловмисники незаконно «проникали» в інформаційну систему Національної служби здоров’я України (НСЗУ), що дозволяло вносили неправдиві відомості у мобільний додаток «Дія» щодо «вакцинації» мешканців регіону. Встановлено, що організували оборудку сімейні лікарі одного з районних медзакладів Сумщини разом із місцевим мешканцем», - йдеться у повідомленні.

Як наголошується, спільник лікарів розшукував «клієнтів» через мобільний додаток та після передоплати віддавав їхні дані лікарям для виготовлення підроблених сертифікатів. У подальшому медпрацівники вводили недостовірні дані про начебто проведену вакцинацію від COVID-19 в інформаційну систему НСЗУ.

У результаті проведення відповідних перевірок з’ясовано, що насправді ніякі щеплення не здійснювались, а лікарі незаконно втручалися у мобільний додаток електронного сервісу державних послуг.

«За оперативною інформацією СБУ, щомісяця ділки виготовляли до 200 підробок. Вартість кожної складала близько 3 тисячі гривень», - повідомили в СБУ.

Читайте також: Кіберполіція знайшла розробника фейкового застосунку «Дія»

Як зазначається, під час санкціонованих обшуків за місцями роботи та проживання зловмисників правоохоронці вилучили комп’ютерну техніку, з якої вчинялись несанкціоновані дії та «медичні документи» про фейкові щеплення.

У межах кримінального провадження за ч. 2 ст. 361, ч. 3. ст. 358 (несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислюваних машин (комп’ютерів), автоматизованих систем, комп’ютерних мереж чи мереж електрозв’язку та збут підроблених документів) Кримінального кодексу України тривають слідчі дії для встановлення усіх осіб, причетних до оборудки та блокування раніше виданих підроблених сертифікатів.

Читайте також: Прокуратура порушила понад 800 проваджень через підробки COVID-сертифікатів

Як повідомляв Укрінформ, Держприкордонслужба з серпня поточного року за допомогою застосування програмного забезпечення SafeBorder перевірила близько 7 тис. COVID-сертифікатів та виявила серед них 350 підроблених.

Фото: СБУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-