Громади Буковини за підтримки U-LEAD запроваджують нове шкільне меню

Громади Буковини за підтримки U-LEAD запроваджують нове шкільне меню

Децентралізація
Укрінформ
Громади Чернівецької області за підтримки Програми "U-LEAD з Європою" запроваджують нове шкільне харчування.

Про це Укрінформу повідомили у "U-LEAD з Європою".

Зокрема зазначається, що з 1 січня 2022 року у всіх школах України мають запровадити нове шкільне меню, яке відповідатиме принципам здорового харчування. У школах Буковини за підтримки "U-LEAD з Європою" вже розпочався процес підготовки до переходу на нове меню.

«Перехід на нову систему харчування передбачає вирішення чотирьох завдань: наявності сучасного обладнання, підготовлених кадрів, проведення відповідних закупівель та налагодження сталої комунікації із кухарями, директорами, батьками та дітьми», - зауважив експерт з питань освіти «U-LEAD з Європою» Сергій Дятленко.

Повідомляється також, що громади мають власні ресурси та державну субвенцію для закупівлі сучасного обладнання для харчоблоків.

Як зауважила інженер-технолог управління освіти Чернівецької міської ради Валентина Драгомерецька, з підготовкою кадрів в регіоні немає складнощів.

«Училище №8 та №10 навчають кухарів, а також надають курси підвищення кваліфікації. На додаток, фахівці закладів влаштовують майстер-класи й готові за запитом громад виїхати на місця, аби все роз’яснити та показати», - наголосила Драгомерецька.

Окрім того, повідомляється, що команда Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Чернівецькій області провела онлайн-консультації для громад на тему «Підготовка змін до системи харчування у школах».

Експерти детально розповіли про важливість комунікації нової системи харчування передусім з дітьми. У «U-LEAD з Європою» наголосили, що залучення учнів до процесу змін сприятиме швидкому та якісному переходу на нову систему. Крім того, директори шкіл та управлінці освіти поділились своїми проблемами в організації харчування.

«Деякі школи вже здійснили перехід, але більшість чекають. Практика показує, що ключовим у цьому процесі є саме бажання формувати нову систему харчування, всі інші проблемні питання можна розв’язати», - наголошує керівниця Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Чернівецькій області Тетяна Татарчук.

Читайте також: У громаді на Хмельниччині за підтримки U-LEAD розвивають кооперативний рух

Як повідомляв Укрінформ, у травні цього року дружина Президента Олена Зеленська презентувала оновлене меню для шкільних їдалень. Воно розраховане на 4 тижні, включає 160 страв, серед яких традиційні українські, популярні страви різних кухонь світу, а також безглютенові позиції. Крім того, збільшено кількість фруктів та м'яса в раціоні. Оновлене меню планувалося впровадити з 1 вересня, однак для забезпечення закупівлі харчових продуктів відповідно до нових норм було встановлено перехідний період до 1 січня 2022 року.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян та розширює можливості громад.

Фото: «U-LEAD з Європою»

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-