Київ та три області - лідери з євроінтеграції

Київ та три області - лідери з євроінтеграції

Дослідження
Укрінформ
Центр "Нова Європа" презентував дослідження "Євромапа-3" про поступ регіонів України на шляху до європейської інтеграції.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, “Євромапа-3” є третім щорічним дослідженням євроінтеграції всіх областей України у формі рейтингу, підготовленого "Новою Європою" у співпраці з Урядовим офісом координації європейської та євроатлантичної інтеграції.

Проєкт складений на основі відповідності 49 індикаторам в 9 сферах. Львівська область є лідером у євроінтеграції з 188,63 бала з 333.

“Це в нас традиційний лідер. Не хоче Львівщина поступатися лідерськими позиціями”, - відзначив перший заступник директора Центру “Нова Європа” Сергій Солодкий.

Далі йдуть місто Київ зі 175,31 бала, Вінницька область зі 165,26 бала, Харківська область зі 163,52 та Івано-Франківська зі 160,45 бала.

За секторами Київ є лідером в економічній інтеграції, світній, науковій та культурній інтеграції та в охороні здоров’я. Львівська область є лідером у інфраструктурі, Вінницька область — у локальній демократії та підзвітності, Сумська область — в енергетичній та економічній політиці, Чернігівська область — у гендерній рівності, Волинська область у комунікацій євроінтеграції, Тернопільська область — у ширшому партнерстві.

Читайте також: Позачергове засідання Ради з питань євроінтеграції заплановане на 21 жовтня – спікер

Презентуючи дослідження Солодкий відзначив, що Київ піднявся через кращу позицію в секторальному рейтингу в розділі економічної інтеграції, Вінниччина вже втретє входить у трійку лідерів, а останнє місце посіла Луганська область.

Він зауважив що схід України є неоднорідним, оскільки сусідня до Луганщини Донецька область у багатьох рейтингах займає лідерські позиції.

“Вчергове ми доходимо висновку, що європейська інтеграція не має якогось одного географічного виміру. Ми бачимо, що різні регіони і зі Сходу, і з Півдня, і з Заходу, і з Півночі з різними індикаторами мають доволі високі показники”, - підсумував аналітик.

Читайте також: На саміті Україна-ЄС ухвалили заяву – Зеленський прокоментував документ

Солодкий звернув увагу, що в останньому дослідженні багато показників по багатьох розділах зазнали регресу, зумовленого не стільки браком зусиль, скільки карантинними заходами і пандемією коронавірусу.

Особливе падіння сталося за показниками товарообігу і торгівлі з ЄС, також був відзначений відтік інвестицій. Водночас Солодник наголосив, що в 5 областях сталося навпаки зростання інвестицій з Євросоюзу, зокрема на Кіровоградщині.

Дослідники відзначили таку позитивну тенденцію як прогрес в науковій і освітній коопераціях в рамках проєктів із ЄС та поліпшення показників гендерної рівності.

“У середньому по країні жінки становлять третину депутатів обласних та міських рад, що збігається з рівнем в Євросоюзі”, - сказав Солодник.

Читайте також: Призначили гендиректорку Офісу з питань євроінтеграції

Водночас він звернув увагу, що дві жінки очолюють облдержадміністрації в Україні. “Коли ми підраховували, скільки є співробітників державних адміністрацій, то на 70% це жінки, коли досліджуємо, хто очолює ОДА, то це чоловіки. Тобто справа все ж не у браку відповідних кадрів, професіоналізмі, а у відборі вже на вищому рівні”, - підкреслив аналітик.

Віцепрем'єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина зауважила, що “Євромапа” стане дорожньою картою для взаємодії з регіонами і додала, що особливу увагу вона приділятиме залученню коштів міжнародних фінансових інституцій в рамках зеленої трансформації в регіони.

Проєкт підготовлено в межах ініціативи Міжнародного фонду “Відродження” у партнерстві з ініціативою відкритого суспільства для Європи за фінансування Посольства Швеції в Україні.

Автори сподіваються, що “Євромапа” матиме консолідаційний ефект для областей та призведе до вирівнювання показників євроінтеграції.

Як повідомляв Укрінформ, у лютому 2019 року Верховна Рада закріпила в Конституції стратегічний курс держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-