Львівські офтальмологи вперше за 20 років провели трансплантацію рогівки ока

Львівські офтальмологи вперше за 20 років провели трансплантацію рогівки ока

Фото
Укрінформ
У Клінічній лікарні швидкої медичної допомоги Львова вперше за останні 20 років провели посмертну трансплантацію рогівки ока.

Про це у Фейсбуці повідомила пресслужба лікарні, передає Укрінформ.

«Уперше за останні 20 років у Лікарні швидкої допомоги проведено посмертну трансплантацію рогівки ока. І це - уже шоста пересадка органу від єдиного донора, що вже подарував нове життя п'ятьом пацієнтам», - йдеться у повідомлені.

Зазначено, що нову рогівку отримав 69-річний Ігор із Івано-Франківська. Після прооперованої катаракти три місяці тому у нього проявилася бульозна кіротопатія - його рогівка почала мутніти і він уже не міг бачити на одне око. Повернути зір могла трансплантація. Операція пройшла успішно, тривала близько години. Тепер на пацієнта чекає тривалий процес реабілітації.

Читайте також: Вперше в Україні лікарі пересадили кістковий мозок дорослому українцеві від неродинного донора

Трансплантацію провів керівник Львівського міського медичного центру «Мікрохірургія ока» професор Ігор Новицький, йому асистував завідувач обласного офтальмологічного центру Мар’ян Сарахман.

Як повідомляв Укрінформ, 21-22 вересня у Львівській лікарні швидкої медичної допомоги провели п’ять операції з трансплантації органів: печінки, нирок, легень та серця дитині. Останні дві операції були в Україні проведені вперше. Донором для врятованих реципієнтів став 54-річний чоловік, який помер від геморагічного інсульту. Його стан був несумісний з життям. Та попри трагедію, сім’я донора – дружина та двоє дітей дали згоду на забір органів.

Фото: @emergencyhospitall

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-