Депутати Оріхівської громади Запорізької області пройшли навчання за Програмою U-LEAD

Депутати Оріхівської громади Запорізької області пройшли навчання за Програмою U-LEAD

Укрінформ
Депутати Оріхівської громади у Запорізькій області завершили навчання в рамках комплексної програми для депутатського корпусу, яку впроваджує Програма «U-LEAD з Європою».

Про це Укрінформу повідомили у регіональному офісі «U-LEAD» у Запорізькій області.

Зокрема, в рамках програми відбувся онлайн-семінар «Бюджетний процес в територіальній громаді: роль депутатів місцевих рад» про суть та призначення місцевого бюджету, основні етапи бюджетного процесу.

«Депутати Оріхівської громади завершують навчання в рамках комплексної програми для депутатського корпусу, яку впроваджує «U-LEAD з Європою». Завершальний семінар навчального циклу присвятили вивченню теми бюджетного процесу в громаді та яку роль в ньому відіграють депутати місцевої ради. Також розглянемо, яким чином депутат може впливати на формування бюджету, особливо дохідної частини», - зазначила керівниця регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Запорізькій області Тетяна Бордюг.

Радниця з муніципальних фінансів та управління Програми Світлана Сельдіна розповіла про організаційно-правові засади бюджетного процесу в територіальних громадах. Вона зупинилася на основних етапах бюджетного процесу на місцевому рівні, пояснила повноваження учасників бюджетного процесу та роль депутатів місцевих рад.

«Бюджетний процес – це не тільки про цифри, доходи та видатки. Це по суті система життєдіяльності та функціонування громади. Тому важливо розуміти, яким чином формується дохідна частина та видаткова, а також пам'ятати, що спроможність громади визначається не тільки кількістю надходжень, а залежить від ефективного використання наявних фінансів та можливостей», - сказала Сельдіна.

Читайте також: Срібнянська громада планує витратити ₴62 мільйони на проєкти Стратегії розвитку

Експертка також розповіла про практики використання гендерного підходу у бюджетному процесі, який має враховувати потреби всіх категорій населення. Вона також нагадала про інструмент залучення громадян до участі в бюджетному процесі – громадський бюджет участі.

У «U-LEAD з Європою» нагадують, що метою навчальної програми для депутатів є нова якість нормотворчої діяльності та прийняття ефективних рішень на місцевому рівні. Впродовж циклу семінарів депутати Оріхівської громади вивчали питання регулювання земельних відносин, управління комунальним майном та інші важливі теми.

Як повідомлялося, Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян, та розширює можливості громад.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-