Посуд, кулі й монети: археологи знайшли старовинні артефакти у Житомирі

Посуд, кулі й монети: археологи знайшли старовинні артефакти у Житомирі

Фото
Укрінформ
У Житомирі на майдані Соборному під час благоустрою скверу і встановлення флагштока під Державний прапор археологи виявили артефакти XIV-ХХ ст.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомив старший науковий співробітник відділу досліджень Житомирського обласного краєзнавчого музею Олександр Тарабукін.

«Дослідження проводилися упродовж липня-серпня 2021 р експедицією Інституту археології НАН України під керівництвом кандидата історичних наук В.А. Гнери, спільно із відділом досліджень КЗ «Житомирський обласний краєзнавчий музей». Роботами охоплено територію скверу загальною площею 0,383 га. Здійснювався нагляд і спостереження за земляними роботами, зокрема, в межах котловану під флагшток, траншей під мережі, пішохідних доріжок і газонів», - йдеться у повідомленні.

За словами Тарабукіна, на місці робіт виявили культурні нашарування в межах 0,48 – 1,83 м від рівня сучасної поверхні, які формувалися щонайменше 500 – 600 років і охоплюють період з XIV-XV до 70-х років ХХ ст.

Зазначається, що в культурних нашаруваннях XIV-XV – першої половини XVI ст. археологи знайшли фрагменти вінець, стінок, денця глиняного кружального посуду архаїчного вигляду та фрагмент пічної кахлі.

Польська доба другої половини XVI – початку 90-х років XVIII ст. репрезентована фрагментами глиняних пічних кахлів, будівельної кераміки, тютюнових люльок, уламком свинцевої кулі, кресальним кременем для висікання вогню, уламками скляного посуду з патинованою поверхнею, мідними монетами, карбованими за часів короля Польщі, великого князя Литовського і Руського Августа ІІІ в середині-другій половині XVIII ст.

Читайте також: Знайдені на Хмельниччині артефакти археологи передали Городоцькому музею

Під час досліджень також натрапили на знахідки XVIII-ХІХ – початку ХХ ст., серед яких горщик повного профілю, фрагменти вінець і ручок кружального посуду (виготовлені із червоної, жовтогарячої або жовтувато-коричневої глини, поверхня яких нерідко покрита поливою), стінок і денець посуду, прикрашеного підполив’яним розписом. Окрім цього, там знайшли бронзовий наперсток, мідний ґудзик від одягу, верхня частина якого декорована рельєфним зображенням двоголового орла. А ще свинцеві митні пломби, одна з них з датою 1871 рік, ґудзик з олов’янистого металу, мідні монети, карбовані на теренах Російської імперії за часів правління Олександра І.

Ще одна група знахідок датується 1950-1970 роками. Серед артефактів цього періоду фрагмент порцелянового блюдця з клеймом зеленого кольору із зображенням слона, під яким є напис «Городница» (завод в смт Городниця на Житомирщині, що нині не працює – ред.), а також фрагменти порцелянового і фаянсового посуду, денець скляних банок і пляшок з виробничими клеймами, залізний гачок для одягу, потерта бронзова монета номіналом 3 копійки, карбована в СРСР у 1955 році.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-