Знайдені на Хмельниччині артефакти археологи передали Городоцькому музею

Знайдені на Хмельниччині артефакти археологи передали Городоцькому музею

Фото
Укрінформ
Знайдені під час археологічних досліджень у місті Городок на Хмельниччині близько 300 артефактів передали до Городоцького краєзнавчого музею.

Про це кореспондентові Укрінформу розповів начальник відділу культури, національностей, релігій та туризму Городоцької міської ради Олег Федоров.

«Археологи передали до Городоцького краєзнавчого музею близько 300 артефактів. Це чудовий допоміжний фонд і нові матеріали не тільки для історії Городка, а й України. Керівник експедиції Павло Нечитайло забезпечив роботу лабораторії без відриву від розкопок, завдяки чому всі знайдені речі описали і дослідили. Ми чекаємо на науковий звіт, який підготують найближчими місяцями. Працюючи з ним, наукові роботи зможуть писати учні, студенти і навіть ті, хто готують кандидатські дисертації», - зазначив Федоров.

За його словами, цього року археологічні дослідження тривали в історичній частині Городка. Там виявили залишки дзвіниці костелу святої Анни. Храм був побудований у 1732 році, а знищили його більшовики в 1936 році.

«Цікаво, що свята Анна привела нас до ранніх скіфів. Серед знарядь праці та господарських речей того часу найцікавішим виявилося керамічне рибальське грузило. Тобто скіфи тут ловили рибу ще до Геродота. Під дзвіницею костелу святої Анни археологи знайшли ізолятор. Це річ, яка стверджує, що на початку ХХ ст. ще задовго до «лампочки Ілліча» в Городку вже була електроенергія. Небагато міст Хмельниччини можуть таким похвалитися», - додав Федоров.

Читайте також: У Меджибізькому замку археологи знайшли дві князівські печатки ХІІ століття

На тому ж місці знайдені речі литовської та польської доби, що датуються кінцем ХІІІ ст. і ХIV ст. Під дзвіницею костелу виявили спалену хату-мазанку XVII ст. та речі побуту.

«Знайдені і фортечні мури, тобто в Україні на одну фортецю стало більше. Наша фортеця зображена на мапах де Боплана. Вона була досить потужна, бо Городок згадується в історії поруч із Кам’янцем та Смотричем. Археологи виявили знахідки, які стверджують, що на території фортеці був турецький гарнізон», - говорить начальник відділу культури, національностей, релігій та туризму.

У Городку мають намір продовжувати археологічні дослідження. Передовсім планують дослідити фортечні мури.

Як повідомляв Укрінформ, у місті Городок на Хмельниччині археологи під час розкопок виявили поселення ранньоскіфського часу, VII ст. до н.е, залишки зруйнованого кам’яного замку та унікальні кахлі.

Фото Городоцького краєзнавчого музею та Городоцького міського будинку культури


Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-