У Меджибізькому замку археологи знайшли дві князівські печатки ХІІ століття

У Меджибізькому замку археологи знайшли дві князівські печатки ХІІ століття

Фото
Укрінформ
У Меджибізькому замку на Хмельниччині археологи виявили дві князівські печатки, що датують ХІІ ст.

Про це кореспондентові Укрінформу розповів директор Державного історико-культурного заповідника «Межибіж» Олег Погорілець.

«У нас шостий рік тривають реставраційні роботи, і перед тим, як передати майданчик для реставрації, проводимо археологічні дослідження. Цього року ми копаємо саме там, де знаходилися укріплення періоду Київської Русі – це укріплення літописного граду Межибоже. Ми знайшли там дві печатки, а загалом їх уже шість. Вони однакові й належать князю Ярославу Ізяславовичу, а це середина-друга половина ХІІ ст. Вони свідчать про інтенсивну переписку між Меджибожем і Києвом, де був великим київським князем Ярослав Ізяславович», - зазначив Погорілець.

За його словами, печатки виготовлені зі свинцю і ними скріплювалися грамоти, які князі писали один одному.

«Такі печатки виконували дві функції. Вони були замість підпису князя та надавали можливість розкрити сувій, не пошкодивши печатку, тобто забезпечували достовірність інформації, що передавалася в листі», - додав директор заповідника.

Читайте також: Музей на Рівненщині поповнився передруком Євангелія Бучацького

Наразі вже провели попередню консервацію печаток і найближчим часом вони експонуватимуться для відвідувачів заповідника.

Як повідомляв Укрінформ, раніше на території Державного історико-культурного заповідника «Межибіж» археологи також знайшли свинцеву печатку ХІІ ст.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-