У з’єднувальному каналі «Тилігульський лиман - Чорне море» стався мор риби - еколог

У з’єднувальному каналі «Тилігульський лиман - Чорне море» стався мор риби - еколог

Фото
Укрінформ
У воді з’єднувального каналу між Тилігульським лиманом і Чорним морем стався масовий мор риби.

Як передає Укрінформ, про це повідомив одеський еколог Іван Русєв у Фейсбуці, супроводивши допис фотознімками.

«Ось уже кілька днів на каналі Чорне море - Тилігульський лиман йде масовий замор риби", - зазначив Русєв.

За його твердженням, це сталося після повного припинення водообміну шляхом пониження шлюзів. А зараз погіршує ситуацію ще й будівництво дамби через канал.

Читайте також: На Хаджибейському лимані виявили масовий мор риби

За словами Русєва, представник приватної компанії «Южспецмонтаж» Іван Мунтяну пояснив, що шлюзи між морем і лиманом закрито за розпорядженням керівництва Тилігульського регіонального ландшафтного парку: «Приїхав заступник директора парку Роман Іванович (Руштин – ред.) і розпорядився закрити шлюзи».

На думку еколога, «дивно все це звучить. Постають питання: де затверджений режим роботи каналу, чи буде покарано директора парку за пониження шлюзів? Хто відповість за тонни мертвої риби? І чому не реагує на усе це начальник Державної екологічної інспекції Південно-Західного округу (Миколаївська та Одеська області) Віталій Караулов»

Читайте також: Екологи радять не купатися в річці Тетерів, куди потрапили стічні води

Втім на офіційному сайті Державної екологічної інспекції Південно-Західного округу у Фейсбуці 19 серпня з’явилось повідомлення про «перевірку регіонального ландшафтного парку «Тилігульський» працівником Держекоінспекції та встановлення факту «самовільного зайняттям земельної ділянки» на заповідній території. І жодної згадки про масовий мор риби чи вжиття заходів реагування до винуватців.

"За результатами обстеження території (ландшафтного парку – ред.) виявлено розміщення металевого вагончика, навісу, санітарно-побутової споруди. У воді встановлено чотири металеві конструкції, до яких проведено електричні дроти, біля двох металевих конструкцій у воді розташовані понтони синього кольору. Окрім цього, зафіксовано знищення трав’яного покриву та ущільнення ґрунту на площі 1 тис. 303 кв. метри, в тому числі прокладено ґрунтову дорогу», - йдеться в офіційному повідомленні Держекоінспекції Південно-Західного округу.

Читайте також: У Тернополі озеро очистили штучно заселені водорості

Зазначається, що на час перевірки дозвільні документи на розміщення на території РЛП «Тилігульський» вищеперерахованих об'єктів були відсутні. Такі дії є порушенням вимог ст. 62, 125, 164, 211 Земельного кодексу України, ст. 88, 90 Водного кодексу України, ст. 35 Закону України «Про охорону земель», ст. 8, 23, 64 Закону України «Про природно-заповідний фонд України».

За фактом виявлених правопорушень здійснено розрахунок розміру шкоди, заподіяної самовільним зайняттям земельної ділянки, і направлено заяву до Миколаївської окружної прокуратури.

Читайте також: Дамба Хаджибейського лиману потребує термінового укріплення – Чернишов

Як повідомляв Укрінформ, 29 липня керівник одеської громадської організації «Зелений лист» Владислав Балінський зафіксував масовий мор риби і в сусідньому Хаджибейському лимані. Розмістив про це повідомлення у Фейсбуці . І теж не було оприлюднено заходів реагування з боку Держекоінспекції.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-