У львівському Охматдиті провели складну операцію з реконструкції стравоходу немовляті

У львівському Охматдиті провели складну операцію з реконструкції стравоходу немовляті

Укрінформ
У Львівській обласній дитячій лікарні «Охматдит» провели складну реконструктивну операцію 4-місячному малюкові - сформували частину стравоходу, якої бракувало, із власних тканин. Від хлопчика після народження відмовилися батьки, тому він шукає нову сім’ю.

Про це у Фейсбуці повідомила Львівська обласна дитяча клінічна лікарня «Охматдит», передає Укрінформ.

«Нашому маленькому пацієнтові - 4 місяці. Хлопчик народився з вадою - у нього не було стравоходу (діагноз - атрезія стравоходу з наявністю нижньої трахеостравохідної нориці). А ще від малечі відмовилися батьки у пологовому… Малюкові сформували частину стравоходу, якої бракувало, із власних тканин», - зазначається у повідомлені.

З пологового дитину перевели до "Охматдиту". Тут повністю обстежили хлопчика і почали лікування у кілька етапів. У проміжку між лікувальними процедурами і операціями старалися трохи побути мамами і татами для малючка, який був приречений на одужання сам…

Зазвичай атрезія стравоходу в дітей - це коли немає частини стравоходу з роз'єднаними дистальним і проксимальним сегментами. Така вада - одна з найважчих, несумісних з життям, якщо допомога хірурга надана невчасно.

Ромчик, так звати хлопчика, не міг сам ковтати, кожне годування ставало катастрофою - їжа потрапляла не у шлунок, а в дихальну систему.

Хірурги спочатку провели операцію для встановлення спеціальних кліпс, щоб перекрити доступ зі стравоходу у трахею і вміст шлунку не потрапляв у легеню. На ІІ етапі лікарі пересікли стравохід і з’єднали його із сліпим сегментом шлунку, дефект закрили власними тканинами стравоходу дитини. Після операцій у дитини залишилися рубці, сталося звуження стравоходу. Щоб цей стан усунути, триває серія хірургічних процедур - бужування стравоходу. Тобто малюк ще залишається під наглядом лікарів.

Читайте також: У Львові виписали з реанімації одномісячну дівчинку, яка хворіла на COVID-19

«Зараз наш Ромчик від'їв щоки, чемно сам смокче суміш з пляшечки (для таких діток це велике досягнення, адже вони тривалий час харчувалися через трубку у животику) і чекає на своїх маму і тата. Зараз дитина перебуває на контролі служби у справах дітей. Усім, хто впізнав у ньому свого синочка - вам туди. Ми, лікарі, зробили свою супергеройську частину дива, тепер - справа за дорослими, які мріють поділитися своєю любов'ю з одним маленьким хлопчиком», - додають лікарі.

Читайте також: У львівському «Охматдиті» 8-місячній дитині вперше видалили легеню через невеликий розріз

За словами торакального хірурга Олега Леніва, хлопчик нормально росте і розвивається, як інші діти, їсть сам, на нього чекає буквально ще кілька процедур бужування, і він може їхати додому назавжди.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-