U-LEAD: Полтавщина - лідер серед регіонів за зростанням доходів місцевих бюджетів

U-LEAD: Полтавщина - лідер серед регіонів за зростанням доходів місцевих бюджетів

Децентралізація
Укрінформ
Полтавська область за результатами січня-травня цього року знаходиться у лідерах країни за показниками зростання доходів місцевих бюджетів.

Про це повідомляє «U-LEAD з Європою» з посиланням на результати моніторингу реформи місцевого самоврядування за січень - травень 2021 року, який зробили експерти Мінрегіону.

Зазначається, що згідно з результатами Полтавська область протягом цього періоду впевнено тримає провідні позиції щодо зростання основних фінансових показників.

«Економічна активність у громадах, після тривалих карантинних обмежень, поступово відновлюється. Упродовж січня-травня 2021 року зафіксовано динамічне зростання доходів місцевих бюджетів. Якщо порівнювати з аналогічним періодом минулого року, то обсяг надходжень до загального фонду (без урахування трансфертів з державного бюджету) зріс на 21,2% і склав 133 млрд грн», - зазначив експерт, радник з питань муніципальних фінансів та управління Полтавського регіонального офісу Програми «U-LEAD з Європою» Геннадій Фасій.

Полтавщина займає перше місце за динамікою зростання видатків місцевих бюджетів у розрахунку на 1 мешканця, друге – за зростанням доходів місцевих бюджетів на 1 мешканця, третє – за власними доходами місцевих бюджетів у загальному обсязі надходжень, четверте – за капітальними видатками місцевих бюджетів у розрахунку на 1 мешканця.

«Те, що власні доходи місцевих бюджетів у загальному обсязі доходів становлять 78% (третє місце рейтингу), говорить, що місцеві бюджети області демонструють високий рівень самодостатності й меншою мірою залежать від міжбюджетних трансфертів, ніж більшість областей України» - коментує радник.

Крім того, доходи місцевих бюджетів у розрахунку на 1 мешканця склали 4027,2 грн і зросли на 25% до показників минулого року.

«Коли збільшуються доходи громад, за ними слідом збільшуються і видатки. За показником зростання видатків місцевих бюджетів у розрахунку на 1 мешканця Полтавська область займає перше місце із 4959,7 грн та 10,9% відповідно», - зазначив Фасій.

За його словами, за динамікою зростання капітальних видатків місцевих бюджетів у розрахунку на 1 мешканця Полтавська область займає четверте місце з показником 4,3%, що на 21,3% більше, ніж середній показник по Україні:

«Це може говорити про високий рівень інвестиційної спрямованості місцевих бюджетів області. Крім того, за розміром капітальних видатків на 1 мешканця область знаходиться у п’ятірці лідерів. З цього можна зробити висновок, що громади області, навіть за складних умов, спричинених пандемією, знаходять можливості не зменшувати обсяг бюджетних інвестицій у розвиток територій», - підсумував Фасій.

Читайте також: Діалог і співпраця є запорукою успіху реформ в Україні - заступник директора U-LEAD

На думку експерта, моніторинг показав, що частка видатків з місцевих бюджетів Полтавської області на утримання апарату управління органів місцевого самоврядування дещо вища, ніж середньоукраїнський показник: 11,3% при середньому по Україні 10,1%. Громади Полтавщини на ці цілі витратили 684,8 млн грн. Тобто система управління територіальних громад області ще потребує оптимізації.

Як повідомлялося, Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян та розширює можливості громад.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-