У порту Херсона виявили вантаж радіоактивного брухту

У порту Херсона виявили вантаж радіоактивного брухту

Укрінформ
У Херсонському морському порті виявили вантажівку з радіоактивним металобрухтом, її помістили під охорону.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Надійшло повідомлення від інспектора з охорони навколишнього середовища про те, що спрацювала автоматична сигналізація дозиметра на перевищення природного рівня радіаційного фону», -  розповіла начальниця відділу комунікації ГУ Нацполіції в Херсонській області Тетяна Скуба.

За її словами, йдеться про брухт чорних металів масою 39,5 тонни. Звідки прибув вантаж, встановлюється в рамках кримінального провадження.

Тим часом начальник відділу з питань цивільного захисту Херсонської міськради Олександр Лещенко повідомив, що автомобіль з радіоактивним брухтом перебуває під охороною. За його словами, є домовленість про перевірку вантажу - і все, що не відповідає нормам, буде вивезено спеціалізованою фірмою для подальшої ліквідації.

Читайте також: Україна за рік 19 разів повідомляла МАГАТЕ про радіоактивні матеріали

«Усі служби, як на мій розсуд, спрацювали дуже пристойно. О 6.30 вантажівка зайшла на територію морпорту. І під час проходження відповідного посту контролю прикордонників система «Янтар» (радіаційний контроль – ред.) зреагувала», - розповів Лещенко.

За його словами, вантажівка з брухтом стоїть осторонь від виробництва та людей. Представники порту організували її охорону, охороняють цей транспорт і поліцейські, на місце відразу прибули представники обласної екоінспекції, ГУ ДСНС.

Читайте також: На Луганщині службовий собака виявив радіоактивні агрегати

Лещенко додав, що відомо, хто перевозив брухт та кому він призначався. Є домовленість, що отримувач має власним коштом викликати у Херсон представників спеціалізованої фірми, яка забезпечить перевірку вантажу. Усе, що входитиме у межі радіаційного фону, буде прийнято як вантаж металобрухту і відправлено далі. А решту ця фірма вивезе для подальшої ліквідації.

Представник міськради зазначив, що влада контролюватиме, аби небезпечний вантаж не лишився на території Херсона. Він також поінформував, що вже проведено засідання комісії з питань ТЕБ та НС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-