У Новосанжарській громаді побудували ЦНАП за шведським проєктом

У Новосанжарській громаді побудували ЦНАП за шведським проєктом

Децентралізація
Укрінформ
У Новосанжарській громаді за підтримки Програми “U-LEAD з Європою” побудували за шведським проєктом Дія Центр, де надаватимуться адміністративні послуги.

Про це Укрінформу повідомили у “U-LEAD з Європою”.

“18 червня відбулося урочисте відкриття новозбудованого Дія Центру (ЦНАП) у Нових Санжарах Полтавської області. Комплексну підтримку у створенні системи надання адміністративних послуг громаді надала Програма “U-LEAD з Європою”, - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, інвестиції Програми у створення ЦНАПу з двома територіальними підрозділами та двома віддаленими робочими місцями адміністраторів становлять понад 227 тисяч євро. Додатково громада отримала комплексну інституційну допомогу від експертів Програми, а також навчання фахівців з адмінпослуг.

Під час відкриття ЦНАПу заступниця міністра цифрової трансформації Людмила Рабчинська зауважила, що Дія Центри — це ЦНАПи нової формації, в яких запроваджені єдині стандарти щодо якості надання послуг: зручно, швидко, просто та людяно.

“Радію, що сьогодні ми запускаємо вже другий Дія Центр у Нових Санжарах, який забезпечить 22 тисячі мешканців доступом до сучасного державного сервісу”, - зазначила вона.

Проєкт Дія Центру розроблений провідним шведським архітектурним бюро Claesson Koivisto Rune й адаптований для громади українськими та шведськими експертами. У будівлі передбачені умови для доступності, зокрема, тут обладнано пандус, є сповивальний столик та дитячий куточок. Під час будівництва використовувались екологічні матеріали та рішення: енергоефективні віконні системи, утеплення стін і стелі, система поверхневого опалення «теплі підлоги», централізована система вентиляції з рекуперацією тепла, повітряний тепловий насос. Вжиті заходи енергоефективності будівлі дадуть змогу отримати сертифікат не нижче класу B та допоможуть громаді заощаджувати кошти.

Структурна простота й логіка розташувань приміщень Дія Центру в майбутньому може бути легко адаптована під інші завдання - залежно від соціального запиту та вимог часу.

"Ми дуже раді, що нам вдалося реалізувати такий комплексний проєкт для поліпшення доступу мешканців Новосанжарської громади до послуг від держави, залучивши шведський досвід. Сподіваємося, що новостворений центр буде ефективно розвиватися та стане осередком європейських цінностей у громаді, а мережа точок доступу до послуг забезпечить мешканців справді якісними та комфортними послугами поруч з домом", – зазначила директор Програми “U-LEAD з Європою” від Sida (Шведське агентство з питань співробітництва та розвитку) Сусанна Делланс.

Керівник відділу програм зовнішньої допомоги «Належне управління та верховенство права» Представництва ЄС в Україні Ксав’є Камю наголосив, що доступ до державних сервісів у сучасному, цифровому та прозорому форматі є вирішальним для якості життя та привабливості громад.

“Наявність ефективної системи надання державних послуг у громадах не лише полегшує життя мешканців, а й зміцнює довіру до місцевої влади та створює позитивне середовище для міцної місцевої демократії, розширення можливостей та благополуччя жителів”, - сказав він.

У “U-LEAD з Європою” зауважують, що за підтримки Програми оснащено меблями, технікою, програмним забезпеченням, інформаційною системою «Вулик» 19 робочих місць ЦНАПу: 11 місць в основному офісі, по три робочі місця у територіальних підрозділах у с. Руденківка та с. Мала Перещепинa, віддалені робочі місця у с. Великий Кобелячок та с. Старі Санжари. У центрі працює електронна черга та передбачене місце для паспортної станції, яку громада планує придбати з місцевого бюджету.

Новосанжарський ЦНАП надаватиме 165 послуг, у терпідрозділах та на віддалених робочих місцях надаватиметься понад 120 адміністративних послуг. Три місця для отримання відвідувачами електронних послуг через портал «Дія» та для навчання комп’ютерної грамотності облаштовані для мешканців у центрі та двох терпідрозділах.

“Ключовим завданням децентралізації є формування спроможних громад, які забезпечують надання мешканцям доступних і якісних послуг. Створення у громаді Центру Дія – це показник правильного вектора зусиль місцевої влади на шляху до стійкого розвитку та зростання рівня спроможності”, – наголосив генеральний директор Директорату з питань розвитку місцевого самоврядування, територіальної організації влади та адміністративно-територіального устрою Міністерства розвитку громад та територій Сергій Шаршов.

Читайте також: Громада на Волині успішно розвиває ягідництво

Голова Новосанжарської громади Геннадій Супрун зауважив, що завдяки співпраці з Програмою “U-LEAD з Європою” вдалося пройти великий шлях зі створення системи надання адмінпослуг та появи у громаді центру. “Я дуже вдячний нашим європейським партнерам за постійну підтримку та дороговказ. Тепер наші мешканці будуть отримувати послуги у належних умовах відповідно до кращих європейських стандартів”, - наголосив Супрун.

У “U-LEAD з Європою” наголосили, що всі фахівці з надання адміністративних послуг та актив громади пройшли навчання за 5-модульною тренінговою програмою, яка включає тематики надання адміністративних послуг, роботи з клієнтами, ділової етики, гендерних питань та інших важливих аспектів, з якими щодня працює персонал ЦНАП.

Як повідомлялося, U-LEAD сприяє створенню понад 1300 точок доступу до послуг від держави в українських громадах.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян, та розширює можливості громад.

Фото: «U-LEAD з Європою»

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-