СБУ припинила незаконне захоронення небезпечних відходів на Вінниччині

СБУ припинила незаконне захоронення небезпечних відходів на Вінниччині

Відео
Укрінформ
Служба безпеки України викрила керівництво одного з вінницьких підприємств у незаконному захороненні щомісяця майже 500 тонн токсинів на відкритій місцевості, неподалік від населених пунктів, що могло призвести до екологічної катастрофи.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє СБУ.

За даними слідства, представники українського підприємства уклали договір з однією із російських компаній про очищення технічного гліцерину та вивезення готової продукції до РФ.

“Передбачалося, що шкідливі речовини, які утворюються у процесі технологічної обробки сировини, повинні утилізовуватися. Втім, ділки, з метою отримання надприбутків, приховано, без відповідних дозвільних документів вивозили їх на орендовану у держави ділянку за межами облцентру. При чому діяли вони протягом декількох років, постійно нарощуючи обсяги створення небезпечних відходів, що могло спричинити екологічну катастрофу.

Читайте також: На Рівненщині СБУ «накрила» контрабанду бурштину майже на 5 мільйонів

За результатами ініційованих СБУ лабораторних досліджень у пробах з місць захоронення небезпечних відходів виявлено хімічні елементи, що забруднюють підземні води та ґрунти”, - ідеться в повідомленні.

Під час обшуків в офісних приміщеннях правоохоронці виявили документальні матеріали, чорнові записи, комп’ютерну техніку із доказами протиправної діяльності.

Спеціалісти Державної екологічної інспекції України, зафіксували обсяги забруднення територій, а також інші грубі порушення чинного законодавства, про що складено відповідний акт. Вирішується питання щодо призупинення в судовому порядку діяльності підприємства.

Читайте також: У Дніпрі стартував всеукраїнський екофорум «Eco Urban Congress»

У межах кримінального провадження, розпочатого за ст. 441 (екоцид) Кримінального кодексу України, тривають слідчі дії.

Як повідомляв Укрінформ, 3 червня поблизу Куп’янська Харківської області через порушення в експлуатації полігону твердих побутових відходів сталося забруднення ґрунтів та підземних вод. Ситуацію допустили посадовці профільного комунального підприємства Куп’янської міської ради, що обслуговує полігон.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-