В Одесі забудовник продовжує руйнувати старовинну «Друкарню Фесенка» - активісти

В Одесі забудовник продовжує руйнувати старовинну «Друкарню Фесенка» - активісти

Фото
Укрінформ
Усупереч припису МКІП компанія "Одеса-сіті" розпочала знесення старовинних "Друкарні Фесенка" й "Рішельєвського театру" в центрі міста, де планує звести житловий будинок з паркінгом.

Про це у Фейсбуці повідомляють одесити - учасники групи "Врятуйте друкарню Фесенка", які стали свідками розбирання даху будинку, передає Укрінформ.

"Другий день руйнування друкарні й театру. Сьогодні вранці (1 червня - ред.) розбирання будівлі театру вирішили почати з найнебезпечнішої ділянки даху, з боку будинку Нолле. Роботи ведуться перфораторами, збивається ліплення з фасаду. Будівельники порушують всі можливі норми техніки безпеки. Кілька разів на територію заїжджала важка техніка", - інформують одесити.

В Одесі зносять старовинну «Друкарню Фесенка» / Фото: Ігор Ткаченко, Укрінформ

Пізніше свідки знесення будинків додали: "Будівельники забудовника вже збили все ліплення до черепашнику. Зараз громлять вікна. Представник департаменту охорони культурної спадщини відсутній на місці подій. Крім цього, забудовник проник у підвал будинку Нолле".

У неділю, 30 травня, на вулиці Рішельєвській, 47 відбулася чергова акція протесту проти спроб забудовника зруйнувати історичні будівлі та звести на їх місці житловий будинок з паркінгом - усупереч припису Міністерства культури й інформаційної політики.

"Ми мусимо не допустити знесення будинку "Друкарня Фесенка", що має історичну та культурну цінність для міста. Оскільки тут друкували перші паперові банкноти Української Народної Республіки. А ще раніше - з 1885 по 1920 рік - вийшли друком майже 75 українських видань", - зазначив відомий краєзнавець Тарас Максим'юк.

Його підтримали керівник Південного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам'яті Сергій Гуцалюк, засновник проєкту "Архітектура Одеси" Дмитро Шаматажі та інші учасники акції протесту.

Читайте також: Одесити вийшли на захист історичних будівель

Як повідомлялося, в березні 2021 року МКІП видало припис про припинення будівництва в центрі Одеси житлового комплексу на місці історичних "Друкарні Фесенка" і "Рішельєвського театру". Коментуючи це розпорядження, заступник міністра Світлана Фоменко уточнила, що забудовники не мають "узгодженої належним чином науково-проєктної документації, а також дозволу центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони культурної спадщини, на проведення там земляних робіт".

Однак суддя Одеського окружного адмінсуду визнала достатніми доводи компанії-забудовника про те, що заборона на будівельні роботи спричинить значні матеріальні збитки у вигляді штрафних санкцій перед підрядними організаціями, і задовольнила клопотання про зупинення дії припису МКІП.

26 травня Міністерство культури та інформаційної політики направило апеляцію на це рішення адмінсуду.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-