У Миколаєві активісти виграли суд у глиноземного заводу на ₴9 мільярдів

У Миколаєві активісти виграли суд у глиноземного заводу на ₴9 мільярдів

Фото
Укрінформ
Заводський райсуд Миколаєва задовольнив позов громадської організації "Стоп Шлам" та присудив стягнути з Миколаївського глиноземного заводу понад 9,2 млрд грн за моральну шкоду.

Про це організація повідомила у Фейсбуці, передає Укрінформ.

«Заводський районний суд м. Миколаєва задовольнив позов ГО "Стоп Шлам", яка діє в інтересах своїх 1279 членів, та присудив стягнути з Миколаївського глиноземного заводу понад 9,2 млрд грн за заподіяну моральну шкоду», - йдеться у повідомленні.

У свою чергу, дану інформацію журналістам підтвердила начальник екологічного відділу МГЗ Світлана Карпенко. При цьому вона зазначила, що суд наразі оголосив лише результативну частину і чим саме керувався при прийнятті такого рішення буде відомо пізніше.

Як повідомлялося, громадська організація «Стоп шлам» вимагає матеріальну компенсацію в розмірі 9,2 млрд гривень за начебто нанесену шкоду екології та місцевим жителям від відходів виробництва Миколаївського глиноземного заводу. Зокрема, йдеться про червоний шлам, який періодично забруднює навколишню територію і від нього страждають місцеві мешканці.

За словами керівника ГО «Стоп шлам» Василя Орла, їхня мета - не закрити завод, а щоб підприємство належно поводилося з відходами, виконувало вимоги закону і виплатило компенсацію постраждалим.

Читайте також: Миколаївський глиноземний будує накопичувач шламу з порушеннями - екоінспекція

У свою чергу, на МГЗ вважають, що вимоги організації, яка не має належних компетенцій в області екологічного регулювання та необхідних знань про сучасні технології глиноземного виробництва, безпідставні і надумані.

Тим більше, що за останні 10 років завод направив понад 845 мільйонів гривень на природоохоронні заходи.

Як повідомлялося, ТОВ "Миколаївський глиноземний завод" - найбільше в Україні і одне з найбільших в Європі підприємств кольорової металургії.

До жовтня 2017 року підприємство належало холдингу «Русал», підконтрольному російському олігархові Олегу Дерипасці.

У жовтні 2017 року МГЗ придбала швейцарська трейдингова компанія Glencore International, один з найбільших в світі постачальників сировинних товарів і рідкоземельних матеріалів.

Однак деякі ЗМІ стверджують, що за даними Єдиного держреєстру юросіб України, Дерипаска залишається кінцевим бенефіціаром ТОВ «Миколаївський глиноземний завод».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-