На Закарпатті «U-LEAD з Європою» навчає кадровий потенціал громад

На Закарпатті «U-LEAD з Європою» навчає кадровий потенціал громад

Децентралізація
Укрінформ
На Закарпатті майже 2,5 тисячі представників тергромад області взяли участь у семінарах та навчальних програмах Закарпатського регіонального офісу Програми «U-LEAD з Європою».

Експерти працюють як із головами, депутатами громад, так і зі спеціалістами. Навчання стосується якісного менеджменту, створення стратегій сталого розвитку, аудиту земельного фонду, просторового планування, покращення надання адміністративних, медичних та освітніх послуг у громадах, повідомив під час онлайн-семінару «Діяльність Програми U-LEAD у Закарпатській області» керівник Закарпатського регіонального офісу Програми «U-LEAD з Європою» Микола Сюсько, передає кореспондент Укрінформу.

За його словами, в рамках різноманітних програм офісу щодо посилення спроможності громад на Закарпатті впродовж 2020-першої половини 2021 року провели в онлайн-режимі 251 захід, в яких взяли участь майже 2,5 тисячі учасників.

Як наголосив Сюсько, у 2021 році на Закарпатті 64 тергромади перейшли на прямі міжбюджетні відносини з державним бюджетом, лише сім з них до того перебували на міжбюджетних відносинах з державою.

«Майже усі громади зіткнулися із тим, що при складанні бюджету всі перебували в умовах турборежиму — більшість громад не знали, що отримують у спадок, з якими ресурсами та витратами вони входять у новий рік. Наш регіональний офіс, у свою чергу, допомагав із пошуком даних та інформації для формування бюджетів на новий рік у відкритих джерелах. Ми і зараз рекомендуємо громадам користуватися цими ресурсами, щоб порівнювати себе із сусідами, дивитися на рецепти успіху інших», - сказав Сюсько.

Він зазначив, що керівники та спеціалісти громад мали змогу пройти навчання у рамках програми «Перші кроки новостворених громад», де йшлося про розбудову ефективної та спроможної територіальної громади, надання високоякісних муніципальних послуг та сталий місцевий розвиток.

Читайте також: Закарпатським громадам радять впорядкувати облік земель та покращити туристичний збір

За унікальною інтенсивною програмою «Кроки для керівників», яка створена спеціально для міських, селищних, сільських голів, було відібрано 13 громад із Закарпаття серед 150 загальноукраїнських, зазначив він.

«Голови цих громад, починаючи з 1 березня 2021 р., брали участь у семитижневому інтенсиві, що складався з онлайн-вебінарів та практикумів, і мали змогу отримати стратегічну орієнтацію у важливих для місцевого самоврядування темах, налагодити співпрацю з колегами, а також, по завершенню, спільно зі своєю командою, мають змогу підготувати проєкт, який у разі успішного відбору, отримає фінансування на впровадження», - повідомив Сюсько.

Також Закарпатський регіональний офіс Програми «U-LEAD з Європою» надав підтримку двом громадам області — Ясінянській та Чопській щодо розробки стратегій розвитку.

«Ще варто відзначити перемогу Перечинської ТГ у конкурсі проєктів Програми «U-LEAD з Європою» «Волонтерство у громаді». У рамках цього проєкту буде сформовано 4 команди волонтерів та буде проведено для них навчання, за результатами якого будуть реалізовані благодійні акції. Загалом, це дасть змогу активізувати волонтерство в громадах», - пояснив керівник Закарпатського регіонального офісу «Програми U-LEAD з Європою».

Він також повідомив, що Закарпатським регіональним офісом відібрано для навчання депутатів двох тергромад (Оноківської та Драгівської) у рамках загальноукраїнської програми з навчання депутатів новостворених громад. Безпосередньо навчання розпочнеться у травні. Для участі відібрано 50 територіальних громад з усієї України, які готові залучити до навчання весь депутатський корпус ради. Кожна відібрана до участі у навчальній програмі рада зможе обрати чотири навчальних модулі із запропонованого переліку та отримати можливість системного навчання для депутатів, а також взяти участь у зустрічі з обміну досвідом з депутатами іншої ради.

Читайте також: Як сприяти розвитку місцевого бізнесу – досвід данської громади

Ще одна важлива програма, яку на Закарпатті впроваджують для територіальних громад експерти офісу, — це навчання щодо просторового планування та аудиту земельного фонду. Як розповів Сюсько, за результатами навчання 48 громад з усієї України отримають додаткову експертну підтримку у підготовці завдання для розробки Комплексного плану просторового розвитку території територіальної громади або в проведенні аудиту земельних ресурсів.

Як повідомлялося, Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян та розширює можливості громад.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-