Кремінь просить через суд позбавити російську мову статусу регіональної у Миколаєві

Кремінь просить через суд позбавити російську мову статусу регіональної у Миколаєві

Укрінформ
Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь повторно звернувся до Генерального прокурора Ірини Венедіктової щодо забезпечення у судовому порядку скасування рішення Миколаївської місьради про надання російській мові статусу регіональної.

Про це йдеться на сторінці уповноваженого у Фейсбуці, передає Укрінформ.

“22 квітня відбулося чергове пленарне засідання сесії Миколаївської міської ради, на якій депутати вкотре проігнорували питання скасування цього неконституційного рішення. Хоча вони мали це зробити у шестимісячний термін з дня набрання чинності ЗУ “Про забезпечення функціонування української мови як державної” - тобто півтора роки тому. У зв'язку з цим повторно звертаюся до ГПУ забезпечити його скасування у судовому порядку», - зауважив Кремінь.

Читайте також: Кремінь вимагатиме від партій позбавити мандатів депутатів, які порушують мовний закон

За його словами, Миколаїв залишається чи не єдиним містом в Україні, де досі діє це антиконституційне рішення. Новообрані депутати, як і міський голова, свідомо ігнорують законодавство. Мовний Омбудсман також повідомив, що наразі здійснюються заходи державного контролю за застосуванням державної мови окремими депутатами Миколаївської міської ради, котрі систематично порушують статтю 12 мовного закону.

Як повідомлялось, у Миколаєві в 2012 році російській мові було надано статус регіональної. І досі депутати жодного разу не намагалися його скасувати.

Читайте також: У Херсоні на депутата ОПЗЖ намагалися почепити плакат з написом «пособник оккупанта»

За зверненням Уповноваженого вже скасовано всі рішення органів місцевого самоврядування про функціонування регіональних мов на території Закарпатської області, рішення Рубіжанської та Старобільської міських рад Луганської області, статус регіональної мови скасовано також і в Одесі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-