На Буковині помер працівник військового госпіталю, МОЗ заперечує зв'язок зі щепленням

На Буковині помер працівник військового госпіталю, МОЗ заперечує зв'язок зі щепленням

Заява
Укрінформ
Провізор аптеки військового госпіталю в Чернівецькій області, який раніше отримав щеплення проти COVID-19 вакциною Covishield/AstraZeneca, помер від гострого мозкового інсульту.

Про це йдеться у заяві МОЗ, передає Укрінформ.

«24 березня о 07:10 в міській клінічній лікарні №3 м. Чернівці зафіксовано смерть провізора аптеки військового госпіталю. За попередньою інформацією, причина смерті – гострий мозковий інсульт. Чоловік мав важкі хронічні серцево-судинні захворювання, діабет та інші супутні хвороби», - йдеться у повідомленні.

За інформацією департаменту охорони здоров’я Чернівецької області, 15 березня чоловік отримав щеплення проти COVID-19 вакциною Covishield/AstraZeneca.

Читайте також: Від тромбозів щорічно помирає до 10 мільйонів людей, і це не пов'язано з вакцинацією - лікар

«16 березня о 17:25 чоловіка доставила бригада екстреної медичної допомоги в міську клінічну лікарню №3, де лікувався з приводу інсульту. Протипоказань до введення вакцини, а саме алергії до будь-якого з компонентів препарату, у чоловіка не було. В той же день з того ж флакону вакцини було щеплено ще 9 осіб. Несприятливих подій після імунізації в інших пацієнтів не зареєстровано», - поінформували у міністерстві.

Читайте також: У Британії перевіряють інформацію про рідкісний тип тромбу після AstraZeneca

У МОЗ наводять слова керівника мобільної бригади, яка вакцинувала працівників військового госпіталю, щодо того, що цей пацієнт переніс вакцинацію нормально, і скарг на стан здоров’я чоловік не висловлював.

Для встановлення точної причини смерті призначено патологоанатомічне дослідження, уточнили в міністерстві.

«МОЗ й надалі в разі настання смерті протягом 30 днів після імунізації буде розслідувати такі випадки відповідно до українського законодавства та міжнародних норм організації фармаконагляду за несприятливими подіями після імунізації», - запевняють у відомстві.

Читайте також: ВООЗ рекомендує продовжувати вакцинацію препаратом AstraZeneca

Окремо уточнюється, що станом на 19 березня у світі було введено більше 397 млн доз вакцини проти COVID-19, і що відповідно до наявних даних ВООЗ, не зафіксовано жодного випадку смерті від вакцини проти коронавірусу.

У МОЗ наголосили на тому, що вакцинація проти COVID-19 не запобігає розвитку інших захворювань або смерті від інших причин.

«За даними Центру громадського здоров’я, серцево-судинні захворювання, переважно ішемічна хвороба серця та інсульт, є основними причинами смертності й одними з основних факторів інвалідності в усьому світі», - уточнюють у міністерстві.

Також у МОЗ інформують, що з початку вакцинальної кампанії у нашій країні проти COVID-19 було щеплено 137 026 осіб, і серед них було зареєстровано 590 несприятливих подій після імунізації, і лише три пацієнти деякий час перебували під наглядом лікарів. Наразі всі вони здорові.

Читайте також: Смерті від тромбозу: у ВООЗ заявляють про відсутність зв'язку з COVID-вакцинацією

«За цим випадком регіональною групою оперативного реагування на НППІ буде проведене повноцінне розслідування, як того вимагають протоколи Міністерства охорони здоров’я», - уточнили у відомстві.

У МОЗ також висловили щирі співчуття родині та близьким загиблого провізора.

Як повідомлялося, 23 березня о 17:20 в смт Чорноморське Лиманського району Одеської області зафіксовано смерть військовослужбовиці. За інформацією Командування медичних сил ЗСУ, 21 березня жінка отримала щеплення проти COVID-19. Протипоказань до введення вакцини, а саме алергії до будь-якого з компонентів препарату, у жінки не було.

Читайте також: AstraZeneca не виявила доказів, що щеплення призводять до тромбозу

У той же день з того ж флакону вакцини було щеплено ще 9 осіб. Несприятливих подій після імунізації в інших пацієнтів не зареєстровано.

За висновками судмедекспертизи причина смерті військовослужбовиці, яка померла у вівторок в Одеській області, – гостра серцево-судинна недостатність.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-