До ініціативи «Без бар’єрів» Олени Зеленської долучилися нові регіони

До ініціативи «Без бар’єрів» Олени Зеленської долучилися нові регіони

Укрінформ
До ініціативи дружини Президента Олени Зеленської «Без бар’єрів» долучилися нові регіони.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Президента України.

"У межах ініціативи першої леді України Олени Зеленської «Без бар’єрів», спрямованої на створення рівних можливостей для всіх українців, зокрема – на розбудову універсального публічного простору, дружнього до маломобільних груп населення та сімей з дітьми, голови обласних державних адміністрацій Донеччини, Вінниччини та Черкащини, а також мери Маріуполя та Вінниці підписали Меморандум про розвиток безбар’єрної архітектури", - ідеться у повідомленні.

Метою підписаного документа є співпраця сторін у напрямках побудови безбар'єрної України та створення практичних кейсів безбар’єрного середовища.

«Коли ми починали працювати над ініціативою «Без бар’єрів», ми розуміли, що це буде великий проект. Але зараз на наших очах проект перетворюється на масштабний рух, до якого долучаються не лише окремі люди, бізнеси, а й цілі міста та області. Буду рада бачити серед учасників нові регіони, долучайтеся», – зауважила Зеленська.

У меморандумі, зокрема йдеться про: сприяння у розбудові безбар’єрного середовища; підвищення доступності та інклюзивності інфраструктури, транспорту, споруд, будівель і громадських просторів; розробку та впровадження безбар’єрних маршрутів; напрацювання та впровадження рішень з безбар’єрності, доступності та інклюзії у сферах публічних послуг, медицини, освіти, працевлаштування, ведення бізнесу, у галузі культури, туризму, спорту тощо.

Читайте також: Громади долучилися до розробки Нацстратегії безбар’єрного простору – Чернишов

Меморандум набуває чинності з моменту його підписання сторонами та діє до 31 грудня 2025 року.

"Безбар’єрність має стати не лише активною державною політикою та соціальною відповідальністю бізнесу, а й новою суспільною нормою. Ми маємо впевнено рухатись у напрямку подолання будь-яких обмежень, розширення практики інклюзії, недискримінації та забезпечення рівних прав і можливостей для всіх українців", – наголосив міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов.

Представники міст та областей підготували до зустрічі презентації, у яких детально опрацьовані окремі проекти для реалізації. Наприклад, на Черкащині планується побудувати безбар’єрний дитячий садок в обласному центрі та реконструювати басейн на базі гімназії ім. С. Скляренка в Золотоноші.

Читайте також: Зеленська публікуватиме щопонеділка ролики про людей, які руйнують бар’єри

Перший у Донецькій області безбар’єрний басейн олімпійського рівня буде споруджений в Маріуполі, там також планують створити Соціальний офіс і провести масштабне оновлення та облаштування універсальних пішохідних переходів зі спеціальним обладнанням для людей з вадами зору та слуху.

У Вінниці продовжиться розвиток служб супроводу незрячих. Суспільно важлива інформація дублюватиметься шрифтом Брайля та аудіовізуальними засобами. Доступність будівель соціального значення покращиться завдяки встановленню систем звукової навігації. Цього року на Вінниччині буде реалізовано 10 проектів «Великого будівництва» з дотриманням норм безбар’єрності на кожному з об'єктів, які вводитимуться в експлуатацію.

Читайте також: Безбар‘єрність має стати суспільною нормою в Україні — Зеленська

З усіма представленими проектами можна ознайомитися на сайтах міських рад та обласних державних адміністрацій.

Як повідомляв Укрінформ, наприкінці лютого на порталі "Дія.Бізнес" запущено інклюзивний проєкт "Бізнес без бар’єрів", який має надати інформаційну підтримку бізнесу, спрямованого на співпрацю з людьми з обмеженими можливостями.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-