Громади долучилися до розробки Нацстратегії безбар’єрного простору – Чернишов

Громади долучилися до розробки Нацстратегії безбар’єрного простору – Чернишов

Укрінформ
Українські громади активно долучились до розробки проєкту Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору.

Про це міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов сказав під час другого засідання міжвідомчої робочої групи Кабміну, в рамках якого презентували пропозиції до проєкту Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору України, інформує пресслужба Мінрегіону.

«До роботи над Стратегією був залучений потужний ресурс. Важливо, що велику увагу до підготовки документа, подання пропозицій проявили громади. Це дало змогу зробити роботу динамічною та ефективною. Таке об’єднання зусиль усіх стейкхолдерів буде важливим і на наступних етапах роботи, під час впровадження ініціатив, щоб отримати потужний і дієвий інструмент у побудові дійсно безбар’єрної України», - сказав Чернишов.

Читайте також: Олена Зеленська вітає початок роботи над стратегією безбар’єрності

Міністр підкреслив, що підготовку проєкту Нацстратегії безбар’єрного простору вдалося зробити динамічною.

«Спільно з експертами та представниками місцевого самоврядування ми напрацювали понад 600 пропозицій та ініціатив. Вони стосуються різних сфер: до прикладу, регулювання доступності міського транспорту, стимулів для роботодавців підтримувати різноманіття серед працівників, освіти протягом життя. Для мене особисто важливо, що підготовлений документ не про те, скільки буде побудовано пандусів та з’їздів, а про покращення комфорту життя кожного українця, про усунення обмежень, які заважають», — зазначив міністр.

Читайте також: Кулеба ініціював перетворення МЗС на безбар’єрний орган влади

За словами Чернишова, проведений аналіз продемонстрував, що поточний стан безбар’єрності в Україні є незадовільним.

«99% громадських та житлових будівель не відповідають вимогам інклюзії. Жодного будинку, який не відповідає умовам безбар’єрності не буде введено в експлуатацію. Я, як міністр, буду це контролювати», – заявив Чернишов.

За даними досліджень, проведених в межах підготовки Стратегії, понад 60% українців стикалися з соціальними бар’єрами. Понад 56% опитаних оцінюють рівень інклюзії в Україні як «низький або дуже низький».

Для створення фізичної безбар’єрності експерти пропонують ініціативи щодо забезпечення фізичної доступності, покращення нормативної бази та чинних стандартів, підвищення кваліфікації будівельників і архітекторів, оптимізації системи моніторингу і контролю.

«У рамках «Великого будівництва» буде побудовано більше ніж 500 об’єктів соціально-економічної інфраструктури. 100% з них мають відповідати умовам безбар’єрності», – відзначив Чернишов.

Читайте також: Велике будівництво: на Донеччині до проєкту цьогоріч увійшли 25 соціальних об'єктів

Після презентації робота над документом буде продовжена. Наступний етап – широке громадське обговорення проєкту Національної стратегії, до якого зможе долучитися кожен. Адже головна мета Стратегії – зробити безбар’єрність новою суспільною нормою. А це можливо лише за умови максимального залучення людей до спільного пошуку рішень у питаннях безбар’єрності.

Планується, що після опрацювання всіх пропозицій та зауважень проєкт Національної стратегії у квітні 2021 буде переданий на розгляд та затвердження Кабінету Міністрів.

Робота над стратегією розпочалася на початку грудня 2020 року в межах ініціативи Першої леді Олени Зеленської та відповідно до Указу Президента «Про забезпечення створення безбар’єрного простору в Україні».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-