Вінниччина запропонує близько 20 пам’яток для включення у програму «Велике будівництво»

Вінниччина запропонує близько 20 пам’яток для включення у програму «Велике будівництво»

Укрінформ
На Вінниччині ще не знають, які об’єкти історико-культурної спадщини регіону наступного року будуть включені до Національної програми «Велике будівництво», але готові запропонувати близько 20, які потребують першочергової реставрації.

Про це кореспонденту Укрінформу повідомила начальник управління культури і мистецтв Вінницької ОДА Ольга Дернова.

«На Вінниччині обсяг історико-культурних пам’яток найбільший серед регіонів країни – маємо понад 6 тисяч таких об’єктів, з них близько 20 потребують нагальної уваги. Всю необхідну інформацію про об’єкти історико-культурної спадщини, які потребують реставрації чи ремонтних робіт і могли б увійти до Національної програми «Велике будівництво», ми вже надали до нашого профільного міністерства. Її підготував наш сектор культурних пам’яток, який працює у складі управління культури і мистецтв. За яким принципом вони будуть відбиратися нам поки що невідомо», - повідомила Дернова.

За її словами, обласна влада готова максимально активізувати роботу і акцентувати увагу Мінкульту на тих об’єктах, де на сьогодні ситуація просто кричуща і на регіональному чи місцевому рівні вирішити її наразі неможливо.

«Наприклад, я б у першу чергу внесла до переліку об’єктів Національної прграми «Велике будівництво» садибу Надії фон Мекк у Браїлові Жмеринського району, де розташований розкішний музей композитора Петра Чайковського з унікальними експонатами. Садиба потребує негайної реставрації, музей потрібно розширювати. Потребує впорядкування і прилегла територія. Місцева громада робить усе, з чим може впоратися власними силами, аби прибирати територію і хоча б якось підтримувати будівлю у нинішньому стані. Але на більше ресурсу не має», - сказала посадовиця.

Читайте також: Мільярд на культуру: Ткаченко розповів, на що саме підуть гроші

Дернова каже, що суттєвою проблемою для збереження історико-культурної спадщини є й стан пам’яток місцевого значення.

«Виходячи з інформації, оприлюдненої у дописі Міністра культури Олександра Ткаченка у Facebook, найвищі шанси стати об’єктами «Великого будівництва» є у пам’яток національного значення. Але у нас є ще й дуже багато пам’яток місцевого значення, які перебувають на балансі окремих громад. Вони не вкладають гроші навіть в утримання цих об’єктів, і це дуже серйозна проблема. Зараз, з утворенням об’єднаних громад, вони переходять на баланс ОТГ. І ми передбачаємо дуже великий обсяг роз’яснювальної роботи, аби переконати їхній актив, голів у необхідності зберегти цю спадщину і використовувати як туристичні магніти», - сказала начальник управління культури і мистецтв Вінницької ОДА.

На Вінниччині під охорону держави взято близько 3,5 тис. пам’яток

Як повідомлялось, міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко в четвер у Facebook написав, що наступного року частиною національного проєкту «Велике будівництво» стане відновлення 100 культурних об’єктів: «Вперше за 30 років незалежності ми реально зможемо відновити історико-культурну спадщину, яка, подекуди, в критичному стані – занедбана й напівзруйнована». Проєкт готовий для розгляду міністерствами та буде презентований найближчим часом. До переліку увійдуть об’єкти, які об’єднають всю країну, запевнив міністр.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-