Земельна схема на 130 мільйонів: посадовцям Одеської мерії оголосили підозру

Земельна схема на 130 мільйонів: посадовцям Одеської мерії оголосили підозру

Укрінформ
Детективи НАБУ повідомили про підозру посадовцям Одеської мерії у справі заволодіння 131 мільйоном.

Про це інформує пресслужба САП.

"За процесуального керівництва прокурорів САП детективи НАБУ повідомили про підозру трьом посадовцям Одеської міської ради та засновнику приватної компанії, задіяному у злочинній схемі у завданні 131 млн грн шкоди територіальній громаді Одеси під час здійснення викупу будівель і споруд ТОВ Авіакомпанія «Одеса» з метою суспільної необхідності для розширення кладовища «Західне» в м. Одеса",- зазначають у відомстві.

Слідством встановлено, що у 2016 році Одеська міськрада викупила у приватної компанії нежитлові споруди загальною площею понад 6 тис. кв. м, які розташовувались на 141 га землі з метою розширення території для поховань на кладовищі.

За результатами оцінки було визначено ціну нерухомості – понад 146 млн гривень. Проте експертиза, яка була проведена державною спеціалізованою експертною установою в межах розслідування НАБУ та САП, встановила, що її реальна вартість на той момент становила близько 15 млн гривень, тобто ціна була безпідставно завищена фактично в 10 разів.

Читайте також: НАБУ завершило слідство у справі про недекларування статків Трухановим

Отримані комерційною структурою кошти, внаслідок реалізації цієї схеми, були виведені власниками фірми та легалізовані через низку суб’єктів господарювання.

Розслідування цих фактів розпочато у жовтні 2016 року Військовою прокуратурою. У 2018 році підслідність у кримінальному провадженні визначили за детективами Національного бюро України.

На сьогодні директору департаменту комунальної власності Одеської міськради, голові постійної комісії та керівнику юридичного департаменту Одеської міськради повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч.5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем – ред.) Кримінального кодексу.

Дії керівника та засновника комерційної структури кваліфіковані за ознаками злочину, передбаченого - ч.5 ст.191, ч.3 ст.209 (Легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом – ред.) КК України.

14 травня 2020 року про підозру у легалізації коштів, отриманих у наслідок вказаного корупційного злочину, повідомили керівнику і засновнику однієї з комерційних компаній, яка була використана для маскування їх злочинного походження (ч. 3 ст. 209 КК України).

Зазначається, що Вищий антикорупційний суд відмовився застосовувати до підозрюваного запобіжний захід, мотивуючи це рішення необґрунтованістю підозри.

Читайте також: Слідство щодо Богатирьової триває - прокуратура Києва

Натомість, 2 червня 2020 року Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду скасувала ухвалу слідчого судді та задовольнила клопотання прокурора САП про застосування до вказаного підозрюваного запобіжного заходу у вигляді застави розміром 2,5 млн гривень. Крім того, на одеського бізнесмена покладено ряд процесуальних обов'язків, зокрема не відлучатися з м. Одеса та Одеської області без дозволу слідчого, прокурора, суду та здати на зберігання паспорт для виїзду за кордон.

Також 15 травня 2020 року про підозру у причетності до вчинення злочину було повідомлено ще одній особі – а саме: оцінювачу майна (ч.1 ст.366 (службове підроблення)).

Наразі досудове розслідування триває, встановлюються інші особи, причетні до вчинення вказаного злочину.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-