В Одесі мітингували за повернення Ройтбурда в крісло директора музею

В Одесі мітингували за повернення Ройтбурда в крісло директора музею

Фото
Укрінформ
Півтори тисячі одеситів взяли участь у мітингу під гаслом «Поверніть нам Ройтбурда», що відбувся 7 вересня біля будівлі обласної ради. 
Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Жителі міста вимагають від Одеської облради скасувати рішення позачергової сесії про дострокове розірвання контракту з директором Художнього музею Олександром Ройтбурдом, ініційоване депутатською фракцією "Опозиційний блок".

"4 вересня Одеська обласна рада прийняла рішення щодо Ройтбурда - це не вирок мистецькому простору, не вирок Художньому музею чи відомому художнику. Це вирок тим, хто проголосував "за" таке ганебне рішення. Тому закликаю підтримати ідею - звернення до Президента і парламенту України з вимогою дострокового розпуску одеських обласної та міської рад. Рішення, які останнім часом тут ухвалюються, свідчать, що ці депутати недостойні бути в кабінетах цієї будівлі й представляти інтереси громади. Тому що вони жадібні й звикли годуватися з бюджету, який ми формуємо сплатою податків. Ми повинні врятувати вільний мистецький простір Одеси, захистити музейні будівлі та інші пам'ятники архітектури", - заявила депутат Одеської міськради Ольга Квасніцька.

Акція протесту "Поверніть нам Ройтбурда" відбулася в Одесі / Фото: Ніна Ляшонок, Укрінформ

Директор туристичної фірми Олександр Бабич акцентував, що Одесу будували як вільне місто. Але протягом останніх майже ста років убивали людей розумних і освічених, убивали культурну еліту - "тих, що писали книги і картини, хто ходив в окулярах".

"У підсумку до облради зараз зайшло багато "пацанів", вони не розуміють, що Художній музей - це місце, де люди прилучаються до культури, захоплюючись прекрасними картинами галереї. Мусимо вимагати від влади бережно, з трепетом ставитись як до музею, який очолює художник Олександр Ройтбурд, так і до інших культурних закладів. Заради того, щоб наші діти розуміли цінність культурного простору Одеси і теж захищали здобутки культури минулих століть", - сказав Бабич.

Голова фракції ВО "Батьківщина" в облраді Олег Радковський зазначив, що дуже соромно за рішення, яке ухвалила більшістю голосів обласна рада.

"Зараз ми з групою депутатів збираємо підписи за скликання найближчим часом позачергової сесії облради, станом на 7 вересня зібрано два десятки підписів, які сьогодні оприлюднимо. Вірю, що доберемо ще вісім підписів, і при обговоренні питання про керівництво Художнього музею на наступній сесії здоровий глузд переможе - ганебне рішення буде скасовано", - заявив Радковський.

Скульптор Михайло Рева наголосив, що "культура - дуже ніжна і чутлива субстанція. Творцям культури легко завдати болю, але дуже важко створити справжні культурні цінності, які важливі для нашої душі", і сьогоднішній мітинг демонструє готовність захищати культурні цінності і талановитих діячів культури.

На мітингу також виступили народний депутат Юлія Клименко, заступник голови Одеської облдержадміністрації Віталій Свічинський, мер Львова Андрій Садовий, ексглава Одеської облдержадмінстрації Міхаїл Саакашвілі, відомий піаніст Олексій Ботвинов та інші діячі культури.

Сам художник Ройтбурд висловив вдячність присутнім за підтримку і за участь "у культурному Майдані".

"Рішення облради щодо Художнього музею по суті оголило наявні в суспільстві проблеми, які нам належить вирішувати. Я вдячний за підтримку, вважаю, що справа тут у захисті гідності. Як Майдан був Революцією гідності, так і тут зібрались люди, які відчули: те, що відбувається, є принизиливим для гідності вільної людини. Ми є і будемо вільними", - сказав Ройтбурд, звернувшись до присутніх українською мовою.

Читайте також: Звільнення Ройтбурда: в Одесі збирають підписи за позачергову сесію облради

Під час акції протесту одна з членів оргкомітету Ганна Філімонова повідомила учасникам, що в ході мітингу на площі "одесити вже підписали тисячу звернень до керівництва облради про скасування рішення про звільнення директора Художнього музею, зараз виготовляються ще півтисячі бланків для підписання і подачі їх до канцелярії облради". Також можна буде скачати бланки на сторінці оргкомітету акції "Поверніть нам Ройтбурда" у Facebook.

Як повідомляв Укрінформ, 4 вересня 2019 року сесія Одеської облради ухвалила рішення звільнити Ройтбурда з посади директора музею, а керівництву облдержадміністрації запропоновано провести конкурс на заміщення вакантної посади.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-