У Тростянці перекрили дорогу через “брудний” спиртзавод

У Тростянці перекрили дорогу через “брудний” спиртзавод

Фото
Укрінформ
Жителі Тростянця на Вінничині перекрили рух дорогою Шпиків-Тульчин-Тростянець-Бершадь, вимагаючи розслідування негативного впливу діяльності місцевого спиртового заводу на довкілля.

Про це йдеться на сторінці Тростянецької селищної ОТГ у Facebook.

"Тростянець доведений до відчаю. Сьогодні, 6 вересня, жителі громади вийшли на акцію протесту та перекрили рух автотранспорту на автомобільній дорозі державного значення Т-02-22 Шпиків-Тульчин-Тростянець-Бершадь: біля ДП "Тростянецький спиртовий завод" та центральної площі по вулиці Соборна. Тростянчани вимагають приїзду відповідних обласних служб та пояснень щодо діяльності ДП "Тростянецький спиртовий завод" та екологічної ситуації в громаді", - йдеться у повідомленні.

За повідомленням місцевих ЗМІ, люди також попередили, що збираються власноруч демонтувати трубу з місцевого спитзаводу до полів з бардою, оскільки вважають, що відходи підприємства отруюють повітря.

Як повідомляв Укрінформ, «Тростянецький спиртовий завод» розташований на території Тростянецької ОТГ. Населення громади скаржилося на сморід та небезпечні випари з бардових полів з моменту відновлення роботи підприємства у 2015 році. Під час виробництва на спиртзаводі протягом доби утворюється 700 кубометрів барди – рідких відходів спирту, що доставляється по трубах на поля фільтрації, розташовані на північ від селища. Їх територія – понад 40 гектарів. Щодобово туди закачуються тонни органічних залишків, які гниють.

Читайте також: У Києві запустили платформу моніторингу якості повітря - Кличко

20 червня 2019 року обласна комісія з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій призупинила роботу ДП «Тростянецький спиртовий завод» через скарги населення.

11 липня 2019 року на нараді у Вінницькій облдержадміністрації представник заводу заявив, що підприємством розроблений план заходів та вже виконуються заходи для покращення ситуації. Однак тростянецький селищний голова Людмила Червонецька поінформувала, що ситуація не покращилася.

Читайте також: На Житомирщині масово гине риба, екологи оцінили збитки в мільйон

Департамент агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів Вінницької облдержадміністрації звернувся з позовом до Державного підприємства «Тростянецький спиртовий завод», щоб анулювати раніше виданий дозвіл на викиди забруднюючих речовин у повітря стаціонарними джерелами.

3 вересня 2019 року у Вінницькому окружному адміністративному суді відбулося друге підготовче засідання в розгляді цієї адміністративної справи. У зв’язку із залученням третіх осіб (Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області, Державної екологічної інспекції у Вінницькій області та Тростянецької селищної ради) розгляд справи відкладено на 18 вересня.

Фото: Тростянецька селищна ОТГ, Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-