“Я-Громада” знайомила жителів Львівщини з викликами і перевагами об'єднання

“Я-Громада” знайомила жителів Львівщини з викликами і перевагами об'єднання

Децентралізація
Укрінформ
Всеукраїнська інформаційна кампанія «Я-Громада!» пройшла на Львівщині. Вона покликана інформувати населення про реформу децентралізації, виклики і переваги створення об'єднаних територіальних громад та нові етапи реформи.

Кампанію організували Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України та Програма "U-LEAD з Європою", повідомляє кореспондент Укрінформу.

Перша із зустрічей в рамках кампанії відбулася наприкінці травня у місті Глиняни Золочівського району. Тут понад 40 жителів, серед яких представники місцевої влади, бізнесмени, депутати, громадські активісти, взяли участь у публічній дискусії. Людей цікавило фінансування майбутньої ОТГ, те, чи залишаться школа та інтернат, яке медичне обслуговування буде надаватися та на яких засадах, адміністративна діяльність, перспективи розвитку і робочі місця тощо.

«Про що б ми не говорили, говоримо про гроші. Але громада це і є гроші. При тому ж не малі гроші: субвенції, інвестиції, додатково залучені із проектів, адже більшість програм надає перевагу об’єднаним територіальним громадам», - розповіла координатор Програми і експерт з децентралізації Олена Слизюк.

Своїм досвідом використання уже наявних коштів і залучення нових під час зустрічі поділився заступник голови Бібрської ОТГ Орест Шуліковський. За його словами, громада повністю використала можливості, які дають проекти.

«Перших півроку ми працювали у поті чола, аби залучити додаткові кошти для розвитку громади. І в результаті маємо 30 проектів-переможців, за якими тепер готуємо документи. Але це фантастичний показник, бо минулого року сумарно населені пункти нашої теперішньої громади реалізували лише 10 проектів. Тобто втричі ми примножили наші можливості», - зазначив Шуліковський.

А вже 31 травня масштабний інформаційно-просвітницький захід у форматі Містечка децентралізації розгорнувся у Яворові. Там представили модель сучасної ОТГ та різні сфери її діяльності: освіту, охорону здоров'я, екологію, ЦНАП, спорт.

Читайте також: Мінрегіон пропонує створити на Закарпатті 40 об'єднаних громад

Яворівці взяли участь у квесті, під час якого потрібно ознайомитись із тематичною інформацією та відповісти на запитання: яким стане життя після об'єднання в громади. А під час публічної дискусії учасники отримали експертні відповіді на питання, які їх хвилюють.

Реформа децентралізації визнана однією з найбільш успішних. За п'ять років в Україні створено 899 ОТГ (тільки за останній місяць – 11 нових), нині призначено вибори ще у 66 громадах. За темпами об'єднання Україна суттєво випередила європейські країни, і, за прогнозами уряду, процес добровільного об'єднання буде завершений у 2020 році.

Програма «U-LEAD з Європою» фінансується спільно Європейським Союзом і державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото: Львівський ЦРМС

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-