Окупанти на Донбасі не пропустили близько 600 абітурієнтів на ЗНО

Окупанти на Донбасі не пропустили близько 600 абітурієнтів на ЗНО

Укрінформ
Бойовики не дали перетнути лінію розмежування біля 600 абітурієнтам, які прямували на підконтрольну територію України для складання ЗНО.

Про це в коментарі Укрінформу сказав заступник міністра освіти та науки Юрій Рашкевич.

“Понад 600 абітурієнтів просто не пропустили через лінію розмежування (з початку ЗНО — ред.). Це достатньо оціночна інформація, ми знаємо про це з повідомлень самих людей. Але цифри саме такого порядку. Це означає, що є певна політика, яка не сприяє розвитку молодої людини. І ми зі свого боку повинні вживати контрзаходи. І ми вважаємо, що один з таких важливих контрзаходів - це власне можливість вступати без ЗНО, без документів про освіту через освітні центри “Крим-Україна”, “Донбас-Україна”, - сказав Рашкевич.

Він наголосив, що ті абітурієнти з тимчасово окупованих територій, які склали ЗНО в основну чи в додаткову сесію, мають змогу за конкурсом вступати в будь-який університет України.

Водночас через освітні центри “Крим-Україна” та “Донбас-Україна” абітурієнти зможуть вступити на підставі вступних іспитів — української мови, історії України та предмету на вибір вишу — у чітко визначений перелік університетів, який включає в себе заклади вищої освіти, що розташовані на на території Луганської та Донецької областей, де здіснюють свої повноваження обласні військово-цивільні адміністрації, та заклади вищої освіти, які було евакуйовано з тимчасово окупованих територій. Ці виші також мають фіксований обсяг державного замовлення. Їх повний перелік доступний на сайті Міністерства освіти та науки.

Враховуючи те, що абітурієнти з тимчасово окупованих територій не мали змогу вивчати українську мову та історію України, бали їх сертифікатів ЗНО можуть бути нижчими, ніж у тих, хто навчався на підконтрольній території, і відповідно буде вищою і конкуренція при вступі за широким конкурсом. Водночас, за словами Рашкевича, у абітурієнтів з окупованих територій Донбасу вищі шанси вступити до ЗВО саме через освітні центри.

Читайте також: Окупанти засудили жителя Криму до чотирьох років колонії

“Діти, які склали ЗНО, мають можливість вступати до будь-якого університету за широким конкурсом. Якщо це не вдалося, то через вступні іспити, через освітні центри вони можуть вступати в першу чергу в ці уповноважені університети на державне замовлення. Статистика показує, що на одну і ту саму спеціальність конкурсний бал на фіксоване замовлення як правило нижче, ніж на широкий конкурс. Тобто абітурієнтам з окупованих територій Донбасу легше поступити (через освітні центри — ред.), але тоді вони мають менший вибір закладів вищої освіти”, - сказав Рашкевич.

Він уточнив, що у випадку, якщо абітурієнти скористаються можливістю вступу на бюджет до вишів через освітні центри, і в майбутньому захочуть перевестися до іншого вишу, зробити це можна буде на загальних засадах — при наявності в бажаному університеті вільного місця на бюджетній формі навчання.

"Будь-яке переведення з бюджету на бюджет можливе в тому випадку, коли в другому університеті є бюджетне місце. Можливості такі є, але гарантій немає", - сказав Рашкевич.

Як повідомляв Укрінформ, з 3 липня по 27 вересня будуть працювати освітні центри "Крим-Україна" та "Донбас-Україна".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-