Юрист пояснив, чому проспекту в Одесі не можна повертати ім'я Жукова

Юрист пояснив, чому проспекту в Одесі не можна повертати ім'я Жукова

Укрінформ
Заяви про повернення в Одесі проспекту Небесної Сотні імені маршала Жукова є нічим іншим, як спробою дестабілізувати ситуацію.

На цьому наголосив відомий одеський юрист і громадський діяч Артем Карташов у Facebook, коментуючи відеозвернення народного депутата від "Опозиційного блоку "За життя" Миколи Скорика до керівництва Одеської міськради з пропозицією повернути топонім "Маршала Жукова" одному з проспектів міста.

"Заяви нардепа Скорика є нічим іншим, ніж спробою дестабілізувати ситуацію в Одесі, оскільки повернення назви проспекту Маршала Жукова, яку він носив до процесу декомунізації, неможливе в силу Закону", - зазначив Карташов.

Він пояснив, що топоніми на честь члена президії ЦК КПРС маршала Жукова підпадають під дію обмежень, запроваджених у 2015 році Законом «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів України та заборону пропаганди їхньої символіки».

За словами юриста, "маршал Жуков є особою, яка займала керівні посади в комуністичній партії та у вищих органах влади й управління СРСР, відтак ця назва була, згідно з вимогами Закону, перейменована і не може бути повернена в силу того ж Закону".

Карташов акцентує, що "проспект Маршала Жукова" також не може вважатися "назвою, пов’язаною з опором чи вигнанням нацистських окупантів з України", яка є винятком з правил, оскільки пов’язана безпосередньо з особою Жукова, а не з опором та вигнанням нацистських окупантів з України, яким є, наприклад, одеський топонім "10 квітня" (назва площі, пов'язана з вигнанням військ нацистської Німеччини з міста), якби вона підлягала декомунізації".

Крім того, наголосив Карташов, оскільки Жуков є особою, що "причетна до встановлення радянської влади збройним шляхом: під час визвольних змагань в Україні (у складі Червоної армії воював на Західному та Південному фронтах, що проходили через територію України), то повернення вказаного топоніму суперечить положенням ч. 2 ст. 6 Закону України "Про правовий статус та вшанування пам’яті борців за незалежність України у XX столітті".

Як зауважив юрист, серед "заслуг" маршала Жукова були також організація й керівництво військовими навчаннями на Тоцькому полігоні 1954 року, коли для вивчення можливостей армії в ядерній війні від 45 тисяч до 60 тисяч солдатів були піддані дії радіації після вибуху атомної бомби. Також Жуков був й одним з ініціаторів придушення повстання в Угорщині у 1956 році тощо.

На думку Карташова, цікавою в даній ситуації є також історія декомунізації в Одесі та роль у ній екс-регіонала Скорика. Виконання заходів, передбачених Законом про декомунізацією (абз. 1, 2 п. 6 Перехідних та Прикінцевих положень цього Закону), покладалось на Одеську міськраду, а в разі невиконання нею повноважень у встврновлені строки - на Одеську облдержадміністрацію.

Фактично ж Одеська міськрада та міський голова у передбачені строки не здійснили перейменування вулиць, площ та інших топонімів. З березня по травень 2016 року облдержадміністрація двічі звертається до міськради щодо надання пропозицій від територіальної громади, на що двічі отримує банальні відписки. Не оголосила міськрада й громадських слухань і не надала жодних пропозицій щодо перейменувань.

Читайте також: Справа Труханова: у САП пояснили, чому прокурори не з'являлися на суд

Тому з 22 лютого 2016 року Одеська облдержадміністрація взяла на себе, згідно з законом, обов'язок позбутися тоталітарної спадщини у назвах вулиць і площ, організувала громадське обговорення й отримала пропозиції громадян та організацій, висновки науковців та Українського інституту національної пам'яті.

21 травня 2016 року голова облдержадміністрації видав розпорядження за № 303/А-2016 про перейменовування низки вулиць, проспектів та провулків в Одесі та області, а в квітні 2017 року топонім "Проспект Маршала Жукова" було замінено назвою "Проспект Небесної Сотні" - разом з іншими новими топонімами, а також внесено у відповідний реєстр.

Так на топонімічній мапі Одеси з'явилися назви на честь борців за незалежність України, сучасних героїв війни на Сході України та видатних одеситів Олександра Бернардацці, Димитроса Інглезі, Миколи Аркаса, Ігоря Іванова та інших. Увічнено також пам'ять діячів національного масштабу.

І спроби нардепа Скорика добитись скасування розпорядження голови Одеської ОДА, залучивши на своїй стороні Одеську міськраду вивились безуспішними: колегія суддів Одеського окружного адміністративного суду під головування судді Марії Аракелян у задоволенні позову відмовили. Рішення набуло чинності.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-