В Одесі відзначили річницю військово-морської бази «Південь»

В Одесі відзначили річницю військово-морської бази «Південь»

Фото
Укрінформ
У Практичній гавані Одеського порту 13 квітня відзначили 25-у річницю від дня створення Західної військово-морської бази ВМС ЗС України.

Про це повідомляє прес-служба Військово-морських сил ЗС України.

Командувач ВМС віце-адмірал Ігор Воронченко подякував військовим морякам за сумлінне виконання службових обов’язків та закликав активно працювати над удосконаленням бойової майстерності, бути єдиним і надійним екіпажем, чітко й злагоджено виконувати свій почесний обов’язок щодо захисту держави.

Кращих військовослужбовців Воронченко нагородив почесними грамотами і відзнаками.

З нагоди 25-ї річниці ВМБ «Південь» проведено чемпіонат з футболу на перехідний кубок командира бази, що вже став традиційним.

У ВМС нагадали, що 8-9 квітня 1994 року в Одесі відбулося силове протистояння, спричинене викраденням російськими військовими радіонавігаційного обладнання західної частини Чорного моря. Командування дислокованого в Практичній гавані з’єднання ЧФ спробувало ігнорувати чинне законодавство України. Командувач ВМС України віце-адмірал Володимир Безкоровайний вирішив припинити протиправні дії російських військових.

Адекватно реагуючи на провокаційні дії ЧФ та спроби незаконного вивезення військового майна з демонстрацією загрози застосування зброї, уряд України ухвалив рішення - створити на базі розформованого 318-го дивізіону консервації ЧФ Західний морський район (надалі – Західна військово-морська база) ВМС України. Першим командиром бази і старшим морським начальником в Одесі став капітан 1 рангу (надалі – контр-адмірал) Дмитро Українець.

Читайте також: Морпорти України у першому кварталі збільшили перевалку на 12,4% - АМПУ

Російських військовослужбовців було вигнано з Одеси, а над кораблями, катерами, суднами забезпечення і об’єктами берегової інфраструктури урочисто піднято Українські Державний і Військово-Морські прапори.

В березні 2018 року Західна військово-морська база ВМС ЗС України була реформована у Військово-морську базу «Південь».

Фото: ВМС ЗС України

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-