Морпорти України у першому кварталі збільшили перевалку на 12,4% - АМПУ

Морпорти України у першому кварталі збільшили перевалку на 12,4% - АМПУ

Укрінформ
Морські порти України за січень – березень 2019 року збільшили обсяги перевалки вантажів майже на 4,1 млн тонн - до понад 37 млн тонн.

Про це повідомляє прес-служба Адміністрації морських портів України.

«За підсумками перших трьох місяців 2019 року українські порти обробили близько 37 млн тонн вантажів, що майже на 4,1 млн тонн (або на 12,4%) перевищує показники за аналогічний період минулого року. Найбільше на позитивну динаміку збільшення перевалки традиційно впливають продукція АПК, гірничо-металургійного комплексу, контейнерні вантажі, а також добрива», - йдеться в повідомленні АМПУ.

Зазначається, що в січні - березні 2019 року обсяг перевалки хлібних вантажів становив понад 13,7 млн тонн, що на 33,5% більше, ніж у 2018 р. На понад 30% зросла перевалка руди (7,8 млн тонн проти майже 6 млн тонн за перший квартал минулого року). Майже 6-відсоткове зростання продемонструвала олія — вже перевалено близько 1,6 млн тонн. Зберігається тенденція росту обробки контейнерних вантажів: у першому кварталі 2019 року було оброблено 223,5 тис. TEU, що більше, ніж на 14% перевищує показники аналогічного періоду минулого року.

Із початком посівної кампанії продовжується збільшення імпорту хімічних та мінеральних добрив, як фасованих, так і сипучих. Сукупний обсяг їх перевалки за перший квартал 2019 року склав майже 640 тис. тонн, що на більше ніж удвічі перевищує аналогічний показник минулого року.

Читайте також: АМПУ пропонує нові проекти для розвитку приватного бізнесу в порту Скадовськ

Як і в першому кварталі 2018 року, зростання загальних обсягів перевалки відбулося насамперед за рахунок експорту української продукції, який збільшився, порівняно з минулорічним, на майже 5 млн тонн (+20,1%), тоді як імпорт і транзит навпаки скоротилися на 6,1% та 17,2% відповідно.

Серед портів, за підсумками першого кварталу, абсолютним лідером з обсягу перевалки вантажів став порт Южний – 11,6 млн тонн, що майже на 19% більше, ніж у першому кварталі 2018 року. Позначку у 8 млн тонн перевершив Миколаївський порт – загалом обсяг перевалки тут досяг 8,12 млн тонн, що на понад 26% більше, ніж за аналогічний період минулого року. Понад 6 млн тонн вантажів обробили за три місяці порти Чорноморська та Одеси: 6,37 млн тонн та 6,22 млн тонн відповідно.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-