Представники ОТГ Вінниччини вивчали ази просторового планування територій

Представники ОТГ Вінниччини вивчали ази просторового планування територій

Децентралізація
Укрінформ
На Вінниччині представники об’єднаних громад навчалися азів просторового планування як інструменту, що дозволяє пов’язати пріоритети розвитку ОТГ з картою територій.

Тренінг на тему «Схема планування території ОТГ» організував Вінницький Центр розвитку місцевого самоврядування, створений за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону.

«Наше завдання – пояснити представникам ОТГ, що це таке просторове планування і для чого воно потрібне. Бо громади в цьому сенсі хоч і розвиваються, але точково. А просторове планування покликане систематизувати цей процес, визначити пріоритети розвитку громад - куди вони рухаються, який бізнес розвиватимуть, які території і для чого будуть їм потрібні. Просторове планування дозволяє усе це означити, нанести на карту і затвердити офіційно ці матеріали, з тим, щоб потім не можна було використати ці території не за призначенням. Фактично, йдеться про план розвитку громади, нанесений на просторову основу. Він буде тісно пов’язаний зі стратегічним плануванням – Стратегією розвитку громади, з перерозподілом земельних ресурсів та їх ефективним використанням», - каже експерт з просторового планування Програми «U-LEAD з Європою» Олександр Придатко.

За його словами, процес розвитку просторового планування в громадах нині перебуває у зачатковому стані. Адже досі вважалося, що воно означає тільки генеральні плани населених пунктів. Але вони займають лише 10-15% усієї території громад. А те, що відбувається за їхніми межами, ніякими нормативними документами не передбачене. Скажімо, як функціональне зонування цих земель.

Як зауважив радник з питань регіонального розвитку Вінницького ЦРМС Юрй Войціцький, сьогодні багато громад розробляють свої стратегії розвитку і починають дивитися у своє майбутнє щонайменше у середньостроковій перспективі. І навздогін цьому процесу змінюється містобудівна документація. Вона стає надзвичайно важливою, адже те, що громади запланували у межах стратегії, має перенестися на картографічну основу. Тобто, місця, де мають бути дороги, водогони, туристичні шляхи, забудову тощо, треба зробити упорядкованими, прив’язати до конкретних територій і показати на мапі.

«Коли ми в’їжджаємо у населені пункти, то зазвичай бачимо нагромадження хаотично розташованих споруд. Аби вони не виглядали, як «джунглі», зараз на рівні держави розробляються законодавчі акти, які мають за мету просторовий розвиток наших територій. Зокрема, про це йдеться в законопроекті змін до закону «Про регулювання містобудівної діяльності» №6403 - його в другому читанні розглядатиме Верховна Рада. Головним у ньому є те, що окрім таких документів, як генплан та історико-опорний план, детальний план території, вводиться ще один документ «Схема планування території громади», або як його інакше називають – «План об’єднаної громади». Саме він показує напрямки розвитку громади, причому, навіть більш ніж у середньостроковій перспективі і пов’язує планування розвитку зі стратегією, але він не є обов’язковим», - повідомив Войціцький.

Утім, деякі громади вже усвідомлюють необхідність мати такий документ.

«Ми одна з перших громад, які виграли конкурс на навчання в Сonnection school, - беремо учать з 2018 року. Ми спочатку навчалися у Києві, потім я, як керівник групи, відвідала Швецію, де ми переймали їхній досвід. І вже минулого місяця ми розробили попереднє просторове планування нашої ОТГ і провели громадське обговорення у форматі «світового кафе». Там були присутні чотири групи представників громад. А саме: бізнес, влада, громадськість і освіта. Їх запросили до обговорення, вони бачать, в якому напрямку рухатиметься ОТГ, бо ж зазвичай ці питання вирішувалися владою одноосібно. Для них усе, про що ми розповідали, було в новинку, і дуже приємно, що вони нас підтримали. Ми зібрали думки усіх його учасників і з їх урахуванням будемо коригувати свої розробки за різними напрямками», - розповіла представниця Барської ОТГ Вікторія Гриськова.

За її словами, перспективне планування Барської ОТГ розробляли з урахуванням територій не тільки тих населених пунктів, що вже увійшли до її складу, а й 14 сусідніх, позаяк працюють на перспективу.

Читайте також: Об’єднані громади Житомирщини поділилися своїми досягненнями

«Ми працюємо у двох перспективних напрямках - це промисловість і туризм. Скажімо, у Барі виділили зону, яка запланована під промисловий парк. Вирішили залучити туди інвестора не тільки землею та інфраструктурою, а й нашим людським і кадровим потенціалом. Наші навчальні заклади здебільшого готують фахівців з машинобудування, тому ми хотіли би бачити й відповідного інвестора.В плані туризму – в нас є дуже багато історичних пам’яток, але всі вони не структуровані. Тому ми вирішили створити інформаційно-туристичний центр, щоб людина, яка приїде у місто, зорієнтувалася. І кожний з напрямків туризму визначити як смисловий - зелений туризм, історичний, релігійний, або, скажімо, спортивний - сплав на байдарках», - зазначила Гриськова.

Загалом участь у тренінгу взяли близько 30 представників об’єднаних громад Вінниччини.

Програма «U-LEAD з Європою» спільно фінансується Європейським Союзом та його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото: Олександр Лапін

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-