Об’єднані громади Житомирщини поділилися своїми досягненнями

Об’єднані громади Житомирщини поділилися своїми досягненнями

Децентралізація
Укрінформ
Представники об’єднаних територіальних громад Житомирщини поділилися своїми досягненнями, розповіли про переваги, які отримали в результаті реформи децентралізації та обмінялися досвідом реалізації успішних проектів.

Про це йшлося під час семінару «Кращі практики реформи децентралізації», який організував Житомирський Центр розвитку місцевого самоврядування, створений за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Уже 5 років в Україні триває реформа децентралізації, і Житомирщина впевнено зберігає за її реалізацією лідерство в державі. Якщо раніше громади активно займалися вдосконаленням інфраструктури та проведенням ремонтів, то нині вони перейшли до реалізації розвиткових проектів. Багато ідей успішно втілюються в життя завдяки державній підтримці та грантовим програмам. Люди, що проживають в ОТГ відчувають, що змінюється якість життя. Звісно, є фактори, які перешкоджають реалізації реформи. Насамперед це брак фахівців у громадах, але ми налагодили співпрацю з університетами і сподіваємося, що ця проблема буде вирішена», - зауважив директор Житомирського ЦРМС Василь Невмержицький.

Успіхи Баранівської міської ОТГ розпочалися з розробки стратегії її розвитку, де пріоритетом визначили органічне виробництво, якому сприяють місцеві родючі землі. На момент об’єднання на території Баранівки вже працював завод органічного молочного виробництва «Органік мілк», що нині виробляє і м’ясну продукцію.

«Нам неабияк пощастило виграти 795 тис. євро гранту від Європейського Союзу, що й дало потужний поштовх до розвитку. Завдяки цій фінансовій підтримці у громаді вже створені «Агенція місцевого органічного розвитку», молочний, ягідний та рибальський кооперативи, міжшкільний ресурсний центр, технічний, швейний, тепличний коворкінги, шкільне телебачення, запроваджений курс для старшокласників «Підприємцем бути легко», а також бюджет участі», - розповіла керівник проекту «Молодіжний кластер органічного розвитку Баранівської міської ОТГ Оксана Загорська.

Крім того, у рамках грантової підтримки у громаді розпочали будівництво міні-сироварні та торговельно-тренінгового центру.

Багато громад по-доброму заздрять Високівській гімназії, на капітальний ремонт якої та створення нового освітнього простору за стандартами НУШ, спрямували понад 6,5 млн грн. Сільський навчальний заклад із сучасними класами, обладнанням, кабінетами психологічного розвантаження та безперешкодним доступом до швидкісного інтернету можна порівняти хіба що із Житомирською гімназією №3, де торік також завершилася реконструкція.

Читайте також: Медзаклади ОТГ на Прикарпатті розроблять власну стратегю розвитку

«Упродовж трьох років ми отримуємо підтримку з Державного фонду регіонального розвитку та постійно шукаємо різні грантові програми, щоб громада змінювалася. Дійсно, Високівська гімназія, що розташована у селі, є одним із наших найбільших і найуспішніших проектів. Та ми не зупиняємося на цьому», - каже голова Високівської сільської ОТГ Микола Бардук.

Крім того, у всіх 5 населених пунктах громади облаштоване вуличне освітлення та замінені ліхтарі, а також активно будуються дороги. В об’єднаній громаді побудували понад 7 кілометрів асфальтобетонного дорожнього покриття, створили безпечні зупинки громадського транспорту та зводять сільську амбулаторію.

Як підкреслив Бардук, тішить, що в його ОТГ популяризують спорт і здоровий спосіб життя. На сучасному футбольному майданчику, що біля школи, у вихідні шикуються черги з дітей та дорослих, які хочуть пограти у футбол.

Під час семінару своїми успіхами також поділилися представники Семенівської ОТГ, де трансформували бібліотечний простір у сучасний молодіжний простір, а також Тетерівської ОТГ, яка нині активно розвиває свій туристичний потенціал.

Програма «U-LEAD з Європою» фінансується спільно Європейським Союзом і державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

 Фото: Ірина Чириця

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-