Медзаклади ОТГ на Прикарпатті розроблять власну стратегю розвитку

Медзаклади ОТГ на Прикарпатті розроблять власну стратегю розвитку

Децентралізація
Укрінформ
На Прикарпатті медичні заклади, які працюють в об’єднаних територіальних громадах (ОТГ), беруться за розробку власної Стратегії розвитку. Головні лікарі вчаться управляти первинкою, враховуючи плани на майбутнє.

Про це в Івано-Франківську повідомила регіональний координатор з підтримкиНа Прикарпатті медзаклади, які працюють в ОТГ, беруться за розробку власної Стратегії розвитку реформи охорони здоров’я в Чернівецькій та Івано-Франківській областях Програма «U-LEAD з Європою» Наталія Гусак під час тренінгу щодо стратегічного планування розвитку медичних закладів, який організував Івано-Франківський Центр розвитку місцевого самоврядування (ЦРМС), створений за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону України.

«Медичні заклади перейшли у нову систему фінансування через складання своїх фінансових планів на рік і вони вже відчувають, що їм цього замало… Ми сьогодні даємо тренінги, які допоможуть головним лікарям по-іншому відчути управління закладом. Тобто, відійти від тих стереотипів, які були раніше, і зрозуміти, що вони не просто стали НКП (некомерційне комунальне підприємство – ред.) і змінили свої вивіски, а стали тим підприємством, яке має думати як працювати на майбутнє. Треба не лише боротися за кожного пацієнта, але й полегшити співпрацю зі своїм засновником, чи навіть налагодити її з міжнародними організаціями», - розповіла Гусак. 

У Тлумацькій ОТГ Центр первинної медичної допомоги співпрацює з Національною службою здоров’я України (НСЗУ) з липня 2018 року. Це дало їм можливість майже удвічі збільшити власний бюджет. Тепер медзаклад оснащений комп’ютерами, запрацював УЗД-кабінет та структурний підрозділ, про який попросили самі пацієнти. Центр на Прикарпатті зміг придбати власний автомобіль для того, щоб відвідувати людей у віддалених селах. Втім, планів ще багато. Усе і відразу, наголосила головний лікар Центру первинної медичної допомоги Тлумацької ОТГ Оксана Мельник, вирішити не вдасться. Тут має бути своя стратегія.

«Ми вислухали думки усіх працівників свого колективу і кожний з них висловив своє побажання, яким має бути Центр за три роки. Пріоритет – працювати для задоволення своїх пацієнтів, збільшувати і покращувати наші послуги , тому беремося за власну Стратегію», - запевнила Мельник.

Читайте також: Громади Херсонщини просять облраду затвердити перспективний план формування ОТГ

Радник з питань муніципальних послуг Івано-Франківського ЦРМС Марія Баран, у свою чергу, зауважила: «Стратегія комунальних некомерційних підприємств є тим документом, на який зважають донори. Саме ця Стратегія допоможе скерувати додатковий фінансовий ресурс на розвиток медичного закладу. Бо, коли напрацьовують проект для залучення грантових коштів, то він теж має відповідати цілі Стратегії розвитку підприємства».

Експерти зазначають, що розробка Стратегії розвитку медичного закладу – це кропітка робота. Втім, вже за два-три місяці документ можливо напрацювати, аби відчути впевненість у своїх силах, накреслити майбутнє і покроково йти до визначеної мети.

Наразі в Івано-Франківській області працюють 30 ОТГ.

Програма «U-LEAD з Європою» спільно фінансується Європейським Союзом і його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото: Юрій Рильчук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-