На Дніпропетровщині ОТГ презентували публічні звіти виконання бюджету

На Дніпропетровщині ОТГ презентували публічні звіти виконання бюджету

Децентралізація
Укрінформ
Кращі практики громадського контролю над виконанням місцевих бюджетів серед об’єднаних територіальних громад визначили на Дніпропетровщині.

Цьому сприяв перший Регіональний семінар-конкурс публічних звітів про виконання місцевих бюджетів серед об’єднаних територіальних громад Дніпропетровської області, проведений Дніпропетровським Центром розвитку місцевого самоврядування, створеним за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Останній моніторинг щодо підсумків фінансової спроможності серед чотирьох груп, які аналізуються Центральним офісом реформ, показав, що у трьох з чотирьох позицій перші місця зайняли громади Дніпропетровщини. А якщо поглянути на трійку лідерів, то з 12-ти – десять громад з Дніпропетровської області. Настільки висока оцінка незалежних експертів. Тому перший Регіональний конкурс публічних звітів про виконання місцевих бюджетів – це чергова сходинка фінансової спроможності об’єднаних територіальних громад», - наголосила директор Дніпропетровського Центру розвитку місцевого самоврядування Олена Тертишна.

Вона зауважила, що цього ж дня в обласній раді тривала процедура атестації перспективного плану формування територій громад Дніпропетровської області й тих форматів об’єднання територіальних громад, які утворилися в минулому році, на предмет висновків і подання до ЦВК.

«Отже конкуренція буде лише зростати. На сьогодні в області 60 партнерів – це й 60 конкурентів, але буде набагато більше, адже за перспективним планом у нас має утворитися 92 об’єднані громади. Ми розуміємо, що у цій конкуренції є здорове зерно спроможності, тому намагаємося якомога більше надавати громадам тих інструментів, які б допомагали ставати ефективнішими, спроможними якісніше реалізувати свої функції», - зазначила директор ЦРМС.

За дорученням Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, Центрального офісу реформ експертами Дніпропетровського ЦРМС, зокрема радником із питань місцевих фінансів Дніпропетровського Центру розвитку місцевого самоврядування Андрієм Мужевським, розроблено положення щодо проведення Регіонального конкурсу публічних звітів бюджетів ОТГ. Також велику допомогу надав фінансовий департамент Дніпропетровської ОДА.

Тертишна підкреслила, що це перший конкурс, який ЦРМС проводить разом з фінансовим департаментом за період децентралізації, тому «фінансова Ніка» - досить важлива нагорода для об’єднаних територіальних громад області.

«Відповідно до Бюджетного кодексу бюджетне оцінювання є новим явищем. На сьогоднішній день питання звітності про бюджет на рівні громад остаточно прижилося. В громадах намагаються якомога швидше зробити звіт про бюджет у 2019 році, аби скоріше розподілити вільні залишки, але публічна презентація – дещо нове явище. Стаття 28 Бюджетного кодексу України чітко визначає, що до 15 березня головні розпорядники мають здійснити публічну презентацію своїх видатків за попередній період, до 20 березня об’єднані територіальні громади мають здійснити публічне представлення своїх показників за програмно-цільовим методом. Ця вимога бюджетного законодавства України є обов’язковою до виконання органами місцевого самоврядування, і наш Центр, запроваджуючи такий конкурс, допомагає громадам впоратися з цим якомога якісніше», - наголосив Мужевський.

Протягом двох днів голови об’єднаних територіальних громад Дніпропетровщини та начальники їх фінансових відділів презентували перед організаційним комітетом та конкурсною комісією публічні фінансові звіти. Оцінювання велося за чотирма групами (так оцінює і Кабінет міністрів) – громади до 5 тисяч населення, від 5 до 10 тисяч, громади від 10 до 15 і громади від 15 тисяч населення й більше. Це дозволяє кожній, навіть маленькій об’єднаній територіальній громаді, стати переможцем у фінансовому конкурсі.

Започаткувавши цей конкурс Дніпропетровський ЦРМС має на меті заохотити створення належного рівня прозорості та відкритості в діяльності органів місцевого самоврядування у сфері використання публічних коштів та сприяти підвищенню довіри суспільства до діяльності посадових осіб органів місцевого самоврядування. А також прагне стимулювати активність об’єднаних територіальних громад у підготовці та оприлюдненні публічних звітів про виконання місцевих бюджетів, активізувати діяльність ОТГ, спрямовану на покращення прозорості місцевих бюджетів, виявити та підтримати кращі практики підготовки та оприлюднення публічних звітів про виконання місцевих бюджетів та покращити професійні навички посадових осіб ОТГ, які готують та оприлюднюють річні звіти.

До складу конкурсної комісії Дніпропетровський Центр розвитку місцевого самоврядування, крім своїх експертів, голови комісії – директора Дніпропетровського ЦРМС Тертишної та секретаря комісії – радника з питань місцевих фінансів Дніпропетровського ЦРМС Андрія Мужевського, запросили компетентних експертів, що працюють в галузі бюджетуванн - директора Департаменту фінансів Дніпропетровської ОДА Тетяну Шебеко, головного спеціаліста відділу капітальних бюджетних інвестицій управління регіонального розвитку департаменту економічного розвитку Дніпропетровської ОДА Тетяну Сотникову, заступника Марганецького міського голови Лесю Дуплій, консультанта проекту «Пульс» з бюджетних питань Асоціації міст України Інну Кравченко, голову ГО «Дніпропетровський координаційно-експерний центр з питань регуляторної політики Олексія Андреєва, виконавчого директора громадської організації «Інститут громадської експертизи» Олексія Литвинова.

Серед критеріїв оцінювання брались до уваги повнота охоплення інформації, її доступність для загального сприйняття громадянами, аналіз дохідної та видаткової частини бюджету, показник місцевого боргу, порівняння з аналогічними показниками за попередній бюджетний період, інформація про чинні місцеві цільові та бюджетні програми, відповідність Стратегії місцевого розвитку, гендерний аналіз бюджетних видатків, використання системи закупівель ProZorro та інше. Особливу увагу приділяли статті власних надходжень до бюджетних установ, яка вказує можливі резерви для подальшого розвитку громад.

Експерт з питань децентралізації Дніпропетровського ЦРМС Ольга Кірєєва дала учасникам конкурсу поради щодо візуалізації звітів для кращого розуміння цифр, графіків, порівняннь.

ПРО ЦИФРИ – НЕ НУДНО

Заступник Апостолівського міського голови з фінансово-економічних питань Галина Копилова дуже вражена масштабністю семінару-конкурсу. «Я дуже вражена тим, як до нього підготувалися колеги, як вони знайшли дуже багато креативних підходів. Для себе я знайшла тут дуже багато, це й відео звіти, і застосування фотографій, показ слайдів. Якщо я наступного року буду представляти звіт нашої ОТГ, то це дозволить набагато його покращити. Крім того, це гарна нагода поспілкуватися зі своїми колегами, обмінятися досвідом», - говорить вона.

Член конкурсної комісії, виконавчий директор громадської організації «Інститут громадської експертизи» Олексій Литвинов вважає, що такий конкурс наразі є дуже актуальним та доречним саме зараз. Аргументував він це тим, що з реалізацією децентралізаційної реформи збільшуються надходження коштів, які отримують місцеві бюджети. Але є питання - як ці кошти використовуються? Адже відомо, що є такі громади (на щастя, на Дніпропетровщині такі відсутні), які не знають, як використати кошти, тому тримають їх на депозитних рахунках.

Читайте також: Золочівська ОТГ власним прикладом закликає сусідів до об'єднання

«Але ж кошти потрібні тут і зараз для вирішення поточних питань, асфальт не кладуть же в грудні - відповідно використання бюджетних коштів має відбуватися згідно з планами, а до них мають бути долучені громадяни. І саме приклад такого конкурсу надає громадам можливість насамперед навчитися співпрацювати з людьми, створити платформу і якісно подати інформацію про бюджет, яка є дуже змістовною, з цифрами, кодами, статтями витрат та іншим, але пересічним громадянам це не зрозуміло. А завдяки цьому прикладу дуже гарно презентувалися громади, які знайшли зовсім інший підхід. Цю складну інформацію вони переклали мовою, доступною для громадян. Як результат: люди одразу розуміють, куди вони сплачують кошти, що вони за це отримують, і тоді вони починають зовсім по-іншому ставитися до майна, шукають, за рахунок чого можна збільшити надходження, хто не сплатив податки за оренду землі, не оформив працівника. Все це вже починає працювати на наповнення бюджету. І так само громадяни вже дають пропозиції витрачати бюджет на те, що потрібно зробити саме зараз», - пояснює Литвинов.

На його думку, налагодити діалог у громаді якраз і можна завдяки проведенню просвітницької роботи серед населення. Дуже гарний приклад, коли голова, керівники, бюджетні та фінансові департаменти звітують перед громадянами, як були використані їх кошти.

Конкурсанти підійшли до виконання так званих домашніх завдань дуже по-різному: є виготовлення бюджетів для громадян, де викладено спрощеною мовою складні питання бюджетного процесу, це й створення робочих груп по формуванню бюджетів, де є і підприємці, й науковці, й громадські активісти, це й спроби зробити відеофільми, які потім можна буде переглянути на Ютуб-каналі, розмістити в соціальній мережі. Все це шляхи керівництва достукатися до громади, щоб залучити її до розвитку.

МЕХАНІЗМ ДІАЛОГУ, ОБІЗНАНІСТЬ ГРОМАД І РЕАЛЬНА УЧАСТЬ ГРОМАДЯН В УПРАВЛІННІ ДЕРЖАВНИМИ СПРАВАМИ

Литвинов зазначив, що особливої уваги заслуговують питання програмно-цільового методу бюджетування.

«Центр місцевого самоврядування протягом 2018 року дуже багато часу приділив цьому питанню і разом з кількома іншими громадськими організаціями провів кілька потужних семінарів, де всеукраїнські експерти проводили навчання. Результатом стало те, що підвищився рівень професіоналізму в об’єднаних територіальних громадах. Механізм діалогу, просвіта громад і реальна участь громадян в управлінні державними справами, як це передбачено конституцією, – на мій погляд, це те, задля чого була започаткована децентралізація: дати максимально кошти тим, хто може і здатен ними ефективно розпоряджатися», - наголосив експерт.

Загалом до участі в конкурсі спершу зареєструвалися 56 громад із 60 ОТГ області. Але вже в перший день дводенного батлу, побачивши, на якому рівні звітують інші громади, 12 з них вирішили зняти свої пропозиції, мотивуючи це тим, що вони ще не готові до такого рівня.

Отже журі оцінило 46 публічних звітів про виконання місцевих бюджетів і порахувавши бали вирішило у першій групі, де були представлені ОТГ з населенням понад 15 тисяч, визнати переможцем Покровську ОТГ. У другій групі - ОТГ з населенням від 10 до 15 тисяч - переможець Томаківська ОТГ. Третя група - ОТГ з населенням від 5 до 10 тисяч мешканців – тут перемогла Софіївська ОТГ. І в четвертій групі - ОТГ з населенням до 5 тисяч мешканців – найкраще звітували представники Роздорської ОТГ.

«Попри це усі 46 громади, які наважилися виступити з публічним звітом на першому Регіональному семінар-конкурсі публічних звітів ... отримають офіційні сертифікати учасника першого публічного звіту про виконання фінансів. Вручать їх, а також чотири «фінансові Ніки» на «Ярмарку вакансій» 21 квітня», - сказала директор Дніпропетровського ЦРМС Тертишна.

До речі, за результатами конкурсу експертами Дніпропетровського ЦРМС буде розроблено типове положення про регіональні конкурси публічних звітів про виконання місцевих бюджетів, якими зможуть скористуватися колеги з інших областей.

Програма «U-LEAD з Європою» спільно фінансується Європейським Союзом та державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото: Микола Мякшиков

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-