Золочівська ОТГ власним прикладом закликає сусідів до об'єднання

Золочівська ОТГ власним прикладом закликає сусідів до об'єднання

Децентралізація
Укрінформ
Приклад Золочівської ОТГ, однієї з найбільших на Харківщині, агітує сусідів до об’єднання, демонструючи досягнення: оновлені школи, відремонтовані дороги, придбану техніку тощо.

Напрацювання золочівців журналісти змогли побачити під час прес-туру, який організував Харківський Центр розвитку місцевого самоврядування, створений за підтримки Програми "U-LEAD з Європою" та Мінрегіону, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Гур'єво-Козачанська сільська рада - єдина у районі, що відмовилася від об’єднання. Мовляв, нам це не треба, будемо жити самотужки. Але у нових умовах вони не змогли зберегти ні школу, ні фельдшерсько-акушерський пункт. Зараз ми довозимо своїм автобусом їхніх дітей до школи у сусідньому селі - не безкоштовно, але за доступними цінами. Також допомагаємо у фінансуванні ФАПу. Чекаємо, що вони таки приєднаються до нашої ОТГ", - розповів голова Золочівської ОТГ Леонід Канівець.

Зараз до створеної в жовтні 2017 року Золочівської ОТГ входять 12 сільських та 1 селищна рада, загалом - 77 населених пунктів. Площа території - біля 1 тис. кв. км, населення - понад 26 тис. осіб.

У необхідності об'єднання впевнений і радник з питань децентралізації Харківського ЦРМС Віктор Нестеренко.

"Золочівська ОТГ згідно з перспективним планом формування територій громад Харківщини - один район, одна громада. Питання приєднання Гур'єво-Козачанської сільради буде вирішено найближчим часом. Затягуючи процес об’єднання, вони випали з процесу, бачите, їм вже важко фінансувати свою діяльність, не говорячи про розвиток", - зазначає він.

На запитання журналістів про шляхи досягнення успіху ОТГ Канівець називає перший та, на його погляд, головний: вміти розмовляти із земляками, чи не кожного переконувати в тому, що заробляти гроші самостійно краще, ніж очікувати, коли хтось їх дасть. Каже, краще ділити зароблені гроші на свій розсуд, не звертаючись до "верхів", бо тоді люди самі вирішують, що більш потрібне - нова дорога чи полігон для відходів, а може, водогін.

Щодо джерел наповнення місцевого бюджету розповідає, що це, в основному, орендна плата за користування землею (її тут 8,3 тис. га), бо Золочівщина - сільськогосподарський район.

Іншим джерелом доходів є надання платних послуг населенню: видача довідок, нотаріальних актів, прописка-виписка, отримання паспортів тощо. До речі, всі ці послуги з вигодою для бюджету ОТГ надаються не тільки у Золочеві, а й у всіх 13-х старостинських округах громади.

Учасники прес-туру побачили успіхи ОТГ на власні очі: це 2,5 км нової дороги, новий фізкультурно-оздоровчий комплекс загальною площею у 1,4 тис. кв. м (в січні минулого року під час робочої поїздки на Харківщиу його відкрив Президент України Петро Порошенко, який назвав новобудівлю прикладом децентралізації), нова школа і оновлена покрівля іншої школи та нове мультимедійне обладнання у Золочівському ліцеї економічного профілю (із цим допомогли інвестори з німецького товариства GIZ, яке у 2015 році у Харкові збудувало перше мобільне містечко для переселенців з окупованих територій Донбасу).

Побачили й нову техніку: два трактори, екскаватор, сміттєвоз, 300 баків для сміття, дві нових "швидких". А у Довжицькому старостинському окрузі готують до оновлення за рахунок власних коштів громади Будинок культури.

Як розповіли в громаді, представники Золочівської ОТГ навчаються передовому досвіду у поїздках за кордон, наприклад, до Польщі, де гміни за десятиріччя існування вже мають чим поділитися з українськими колегами. Причому, за досвідом їдуть не тільки керівники підрозділів ОТГ, а й інші члені громади, зокрема, лікарі та вчителі.

Читайте також: У Рівному обговорили реформування районів і нові функції для ОТГ

Як повідомляв Укрінформ, на сьогодні в Харківській області діють 18 ОТГ, що складає третину від плану їх створення. ОТГ отримують регулярну консультативну, юридичну та методичну допомогу від Харківського Центру розвитку місцевого самоврядування.

Програма "U-LEAD з Європою" фінансується спільно Європейським Союзом і державами-членами: Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото: Харківський ЦРМС

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-