Тергромадам Миколаївщини розповіли про переваги гендерно орієнтованого бюджету

Тергромадам Миколаївщини розповіли про переваги гендерно орієнтованого бюджету

Децентралізація
Укрінформ
На Миколаївщині представників об'єднаних територіальних громад на тренінгу переконували у вигоді застосування гендерно орієнтованого бюджету.

Саме цьому та низці інших питань було присвячено тренінг «Застосування гендерно орієнтованого підходу в бюджетному процесі об’єднаних територіальних громад», організованому Миколаївським Центром розвитку місцевого самоврядування, створеним за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«У цьому році тема гендерно орієнтованого бюджетування набула широкої популярності. Не даремно ж наказ Міністерства фінансів України під номером один від 2 січня 2019 року стосувався саме затвердження Методичних рекомендацій щодо впровадження та застосування гендерно орієнтованого підходу в бюджетному процесі. Це означає, що коли головні розпорядники коштів будуть розраховувати фінансування для конкретної сфери, то мають враховувати потреби і жінок, і чоловіків. А відтак є потреба пояснювати фінансистам, зокрема, у новостворених ОТГ, що таке гендерно орієнтоване бюджетування, для чого воно потрібне, яка його сутність та принципи і таке інше», - сказала експерт проекту «Гендерно орієнтовне бюджетування (ГОБ) в Україні» Тетяна Іваніна.

За її словами, якщо правильно застосовувати метод ГОБ, то він дасть більш ефективне та якісне використання коштів саме з точки зору людей, які користуються послугами на рівні громад.

«Хочу особливо зазначити, що гендерно орієнтоване бюджетування стосується не лише жінок. Це дуже важливо зрозуміти, бо інколи думають, що йдеться тільки про жінок та їх потреби. Насправді, це поняття набагато ширше, адже стосується всіх нас. Коли ми плануємо бюджет, то маємо подивитися, що потрібно мешканцям саме на тій чи іншій території, які проблеми їм треба вирішити насамперед. І йдеться не лише про жінок, а й про чоловіків, літніх людей, молодь та інші соціальні групи», - наголосила Іваніна.

Читайте також: Тергромади з Луганщини отримали комплекти обладнання для фіксації енергоспоживання

Учасники тренінгу не лише ознайомилися з завданнями проекту «Гендерне бюджетування в Україні», а й отримали методичні рекомендації та практичні навички його застосування. Крім того, вони взяли участь у вікторині «Реалії забезпечення рівних прав і можливостей жінок та чоловіків в Україні та ОТГ».

На думку одного з учасників тренінгу, представника департаменту фінансів Миколаївської ОДА Михайла Панчука, подібні заходи дуже важливі, адже дають можливість підвищити рівень кваліфікації, набути нового досвіду, поспілкуватися з колегами та отримати нову інформацію для подальшого використання в роботі.

Програма «U-LEAD з Європою» спільно фінансується Європейським Союзом та державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

 Фото: Алла Мірошниченко

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-