НАБУ закрило справу проти Труханова

НАБУ закрило справу проти Труханова

Укрінформ
Після рішення Конституційного суду НАБУ почало закривати справи за фактами незаконного збагачення. Зокрема вже закрито справу проти мера Одеси Геннадія Труханова.

Про це повідомляє Національне антикорупційне бюро у Facebook.

"Усупереч моральним переконанням, на виконання рішення Конституційного суду, який фактично узаконив незаконне збагачення в Україні, детективи НАБУ розпочали закривати кримінальні провадження за статтею 368-2 КК України. Серед уже закритих – справи за фактами незаконного збагачення посадовців та суддів, а також мера Одеси", - йдеться у повідомленні

У НАБУ нагадали, що Одеський міський голова вже обвинувачується у заволодінні 185 млн грн міського бюджету. Справа стосовно нього слухається у Малиновському районному суді м.Одеси.

"Рішення КС про визнання неконституційною ст.368-2 до цього судового процесу стосунку не має, оскільки посадовець обвинувачується у корупційному злочині за іншою статтею – ч.5 ст.191 КК України. Детективи НАБУ також продовжують розслідування інших фактів можливої протиправної діяльності очільника Одеської мерії", - наголосили в бюро.

У НАБУ зазначили, що рішення Конституційного суду змушує детективів закрити 65 кримінальних проваджень, але лише в частині незаконного збагачення. Водночас інші факти корупційної діяльності в межах цих проваджень, кваліфіковані за статтями не скасованими КС, розслідуватимуться й надалі.

Як повідомляв Укрінформ, 26 лютого КСУ визнав неконституційною ст. 368-2 Кримінального кодексу, яка передбачала притягнення до кримінальної відповідальності чиновників за незаконне збагачення.

Суд пояснив, що статтю скасували, бо вона порушує статтю 62 Конституції України про презумпцію невинуватості.

Читайте також: Суд допитав шістьох зі 100 свідків у "справі Труханова"

Згодом Президент Петро Порошенко зареєстрував у Верховній Раді законопроект про врегулювання законодавства щодо кримінальної відповідальності за незаконне збагачення.

Кримінальну відповідальність за незаконне збагачення запровадили з 2014 року. Це було однією з вимог ЄС на виконання Плану дій з візової лібералізації.

Стаття 368-2 ККУ, серед іншого, передбачала покарання у вигляді позбавлення волі на термін до двох років за набуття чиновником активів, не підтверджених офіційними доходами. Ті самі діяння, вчинені службовцем, який займає відповідальне становище, каралися позбавленням волі від 2 до 5 років, а службовцем з особливо відповідальним становищем - позбавленням волі від 5 до 10 років.

12 грудня 2017 року 59 депутатів направили до КСУ подання з проханням перевірити на відповідність Основному закону статтю 368-2 ККУ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-