У Львові знесли 30-метровий пілон Монумента бойової слави радянської армії

У Львові знесли 30-метровий пілон Монумента бойової слави радянської армії

Фото, відео
Укрінформ
У ніч проти неділі у Львові підрядники знесли тридцятиметровий бетонний пілон Монумента бойової слави радянських збройних сил через аварійну загрозу.

Як розповів кореспондентові Укрінформу перший заступник міського голови з питань розвитку Андрій Москаленко, для демонтажу 30-метрової стели компанії "Промальтбуд" знадобилось три ночі.

“Не піддавалась товста арматура бетонного пам`ятника, її підрізали "болгарками". Проте металева основа була важкодоступною. Щоб пом`якшити падіння гігантської споруди, довкола стели розібрали бетон і створили піщану "подушку", - уточнив Москаленко.

За його словами, стелу було демонтовано згідно із висновками експертів щодо її аварійності.

Фото: Варта1

"Найбільшу загрозу становили гранітні облицювальні плити, які могли обвалитися будь-якої миті", - зауважив посадовець.

Він додав, що подальша доля меморіального комплексу, який складається із бронзових скульптур воїна-визволителя та матері-Вітчизни, а також із облицьованої чорним лабрадоритом стели з великими рельєфами з кованої міді, вирішуватиметься на архітектурному конкурсі.

Підготовка до знесення меморіального комплексу розпочалася ще у січні. Тоді було виставлене риштування, зняті гранітні плити, демонтовано скульптури.

Відео:  Igor Martyniv

Саме питання подальшого експонування монумента виникло у 2017 році. Тоді міськрада Львова створила робочу групу для вирішення подальшої долі пам’ятника на вул. Стрийській. На одному із засідань робоча група заявила, що частина елементів конструкції пам’ятника перебуває в аварійному стані.

У лютому 2018 року виконавчий комітет затвердив рішення «Про вжиття заходів з усунення аварійності Монумента бойової слави радянських збройних сил на вул. Стрийській, відповідно до якого Галицька районна адміністрація була визначена замовником проведення протиаварійних робіт Монумента слави.

Читайте також: У Харкові демонтували меморіальну дошку Миколі Островському

Меморіал, що мав назву «Монумент бойової слави радянських збройних сил», було відкрито у Львові в 1970 році. Ансамбль складався з тридцятиметрового бетонного пілона, облицьованого гранітною плиткою, бронзової центральної групи та масивної залізобетонної, облицьованої лабрадоритом стели з великими рельєфами з кованої міді. На вертикальному пілоні - горельєфи, що символізують основні роди військ. Центр ансамблю - скульптурна група, що складається з алегоричних фігур радянського воїна і Батьківщини-матері.

До авторського колективу проекту увійшли відомі скульптори Дмитро Крвавич, Еммануїл Мисько, Ярослав Мотика, художник-монументаліст Олександр Пирожков, архітектори Мирон Вендзилович та Аполлон Огранович. 1972 року роботу відзначено Державною премією УРСР ім. Т. Шевченка, а 1974-го — золотою медаллю ім. М. Грекова Академії мистецтв СРСР.

Головне фото: Варта1

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-