У Раді Європи наголошують на важливості участі переселенців у місцевих виборах

У Раді Європи наголошують на важливості участі переселенців у місцевих виборах

Укрінформ
Голова Офісу Ради Європи в Україні Мортен Енберг наголошує на важливості участі внутрішньо переміщених осіб (ВПО) у місцевих виборах.

Про це він заявив під час конференції "Виборчі права внутрішньо переміщених осіб на місцевому рівні в Україні: посилення інтеграції та засад демократії", повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Залучення внутрішньо переміщених осіб у життя громади, безперечно, є важливою складовою забезпечення прав людини та досягнення високих стандартів демократії”, - сказав Енберг.

За його словами, ця тема важлива не лише для України.

Віце-президент Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи Барбара Точе наголосила у ході конференції, що участь ВПО у місцевих виборах важлива для об’єднаного суспільства: “Хочемо досягти інклюзивного суспільства, а не розділеного”.

Парадоксальною для України назвав ситуацію, що склалася у цій сфері, заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Георгій Тука. За його словами, наприклад, серед народних депутатів є переселенці, які є обраними, але самі в обранні приймати участь не можуть.

Читайте також: Експерти оцінили шанси переселенців проголосувати на виборах - президента і в Раду

“Ситуація є вкрай парадоксальною”, - підкреслив Тука.

Організатор конференції - Конгрес місцевих та регіональних влад Ради Європи (Конгрес Ради Європи).

Мета заходу - обговорення кроків, необхідних для забезпечення участі ВПО у виборах.

Внутрішньо переміщені особи (ВПО) складають близько 1,5 млн чоловік. Зазначається, що перепони юридичного та практичного характеру обмежують ВПО у їх виборчих правах на місцевих виборах. У Рекомендації Конгресу Ради Європи 386 (2016) про «Спостереження за місцевими виборами в Україні» закликають врахувати цей аспект в контексті наступних місцевих виборів, запланованих на 2020 рік.

Як повідомляв Укрінформ, внутрішньо переміщені особи, які офіційно зареєстровані як переселенці й проживають на підконтрольній Україні території, зможуть проголосувати на майбутніх чергових виборах Президента, як і на минулих виборах 2014 року.

Водночас, ВПО наразі не можуть брати участь у місцевих виборах.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-