Експерти оцінили шанси переселенців проголосувати на виборах - президента і в Раду

Експерти оцінили шанси переселенців проголосувати на виборах - президента і в Раду

Укрінформ
Виборчі права внутрішньо переміщених осіб найкраще забезпечені на виборах президента, найгірше - на місцевих виборах у 2020 році.

Про це на круглому столі в Укрінформі сказала співзасновниця Громадської організації «RE:Старт» Оксана Чепіжко.

“Якщо говорити про забезпечення виборчих прав внутрішньо переміщених осіб, то треба сказати, що до президентських виборів підійшли достатньо добре. В минулому році була змінена система голосування для внутрішньо переміщених осіб — була спрощена процедура зміни тимчасової реєстрації для тих, хто буде голосувати. А далі виникає питання, що буде з другим туром — навантаження на Держреєстр (виборців — ред.) буде колосальним, для того, щоб змінити процедуру, буде мало часу. Якщо до виборів нічого не відбудеться, то на другий тур вони (внутрішньо переміщені особи — ред.) навіть не прийдуть голосувати. Це проблема”, - сказала Чепіжко.

Вона відзначила, що також існує проблема із забезпеченням виборчого права внутрішньо переміщених осіб на виборах до Верховної Ради.

Читайте також: Найбільші шанси потрапити до Ради мають шість партій — КМІС

“Сумнозвісний закон 6240, який по суті був компромісом для всіх політичних сил, які зараз присутні у Верховній Раді, до цього часу так і не ухвалений. Питання того, чи буде він проголосований після президентської кампанїї, залишається відкритим”, - наголосила Чепіжко.

За словами громадської діячки, також складна ситуація із забезпеченням виборчого права переселенців на місцевих виборах у 2020 році. Так, за оцінками правозахисників, в місцевих виборах не зможуть узяти участь близько 1,5 млн осіб. Чепіжко наголосила, що в цій проблемі все ж досі відіграє роль питання реєстрації виборця.

За даними Державного реєстру виборців, що були оприлюднені під час круглого столу, станом на 17 лютого 2019 року лише 23 тисячі виборців змінили офіційно місце голосування, з них лише 68% - виборці з тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-