Центр відродження барської кераміки відкриють в ОТГ на Вінниччині

Центр відродження барської кераміки відкриють в ОТГ на Вінниччині

Децентралізація
Укрінформ
На Вінниччині у Барській ОТГ відкриють виставково-музейний центр з відродження унікальної місцевої кераміки.

Про це кореспонденту Укрінформу повідомив спеціаліст з питань культури та туризму Барської міської ради Роман Григор’єв.

«У XVІI-XIХ століттях місцеві гончарі виробили унікальний стиль гончарства, особливість якого – оформлення виробів: біле тло з обов’язковим художнім елементом – зозулею на калині. Барська кераміка прирівнювалася за художньою значимістю до бубнівської та крищинецької. Але у ХХ столітті під час голодоморів, війн та репресій ці традицію та техніку було втрачено. В нас вже була низка заходів, спрямованих на те, щоб її відродити. Систематизуватиме цю роботу виставково-музейний центр, який плануємо створити у громаді вже найближчим часом», - повідомив Григор’єв.

Читайте також: Тергромади у Чернігові вчили будувати стратегію просторового розвитку

За його словами, громада планує розвиватися як регіональний туристичний центр, і виставково-музейний центр покликаний відродити барську кераміку як місцевий бренд. Наразі для центру вже підшукують приміщення. Його створення коштуватиме 800 тис. гривень, три чверті з яких надасть Український культурний фонд, решта – кошти місцевого бюджету.

Тим часом у межах реалізації проекту «Відродження барської кераміки» на базі Барського гуманітарно-педагогічного коледжу вже створений окремий навчальний курс «Образотворче мистецтво» в рамках Школи гончарного мистецтва. А методисти Вінницького обласного центру народної творчості, народні майстри, мистецтвознавці та краєзнавці розпочали відновлювати технологію виготовлення барської кераміки за записами, переказами майстрів та за рахунок вивчення матеріальної спадщини подільських гончарів. Позаяк живих носіїв цих знань вже не залишилось.

Фото: bar-city.com.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-