Тергромади у Чернігові вчили будувати стратегію просторового розвитку

Тергромади у Чернігові вчили будувати стратегію просторового розвитку

Децентралізація
Укрінформ
Змінювати зовнішній вигляд своїх населених пунктів, додавати комфорту їх мешканцям, розвивати економіку й туризм, грамотно розпоряджатися земельними й фінансовими ресурсами - вчаться учасники програми "Інтегроване просторове планування для об'єднаних територіальних громад".

Цей захід у Чернігівському Центрі розвитку місцевого самоврядування проводить міжнародна школа урбаністики CANactions School за підтримки Програми "U-LEAD з Європою". Цього тижня тут проходив другий воркшоп зазначеної тематики, участь у якому взяли представники шести ОТГ з трьох областей України - Київської, Черкаської та Чернігівської. Працювали з ними зарубіжні й вітчизняні ментори.

"Представники об’єднаних територіальних громад вибудовують тут стратегію свого просторового розвитку на довготривалу перспективу. А ми, на основі свого, раніше отриманого досвіду, коригуємо ідеї у тих правових рамках, які є на сьогодні, спрямовуємо учасників у вірне русло, допомагаючи оминути перешкоди й виклики, які можуть бути на обраному шляху", - розповів кореспонденту Укрінформу один із менторів, радник з просторового планування Чернівецького ЦРМС Роман Романко.

За його словами, завдяки участі у воркшопах CANactions School, представники громад отримують не лише теоретичні знання, а й практичні навички.

На перших двох секціях (а всього їх буде 5) слухачі школи працювали над картами, вивчали природні умови й ресурси, демографію, досліджували можливості своїх громад, аналізували переваги, недоліки, потенціал, інфраструктурні, економічні, соціо-політичні, архітектурні та культурні фактори, локалізовані у просторовій структурі ОТГ, а потім на основі цього визначали стратегічні цілі й формували завдання для їх реалізації. Під час третього воркошопу, запланованому на березень, вони по 2 дні працюватимуть у кожній громаді. Там презентують свої проектні рішення й вислухають думку жителів. До фінішу учасники дійдуть з уже готовими сценаріями розвитку територій своїх ОТГ.

"На першому воркшопі багато представників територіальних громад робили для себе справжні відкриття. Так, наприклад, Матусівська ОТГ з Черкаської області відкрила для себе, яка у неї багата історична спадщина. Коли ми стали "копати" глибше, то познаходили дуже цікаві об’єкти, які можна використати для розвитку туризму", - розповіла радниця з питань децентралізації Київського ЦРМС Марія Пальчук.

Її слова підтвердила й голова Малодівицької ОТГ Чернігівської області Олена Журавель.

"Ми у своїх громадах виявили стільки нереалізованих можливостей, про які до цього воркшопу навіть не уявляли. І не думали, що в нас є такий потенціал і його можна використати. Наприклад, у нас є визначна пам’ятка архітектури - Свято-Вознесенська церква у селі Радьківка. Це неподалік Тростянецького дендропарку і заповідника "Качанівка". А, отже, можна створити такий маршрут, за яким туристи, що відвідують Тростянець і Качанівку, заїжджали б і в це намолене місце. В інтернеті багато інформації про чудодійні властивості радьківського храму - люди там виліковувались від безпліддя, алкоголізму, знаходили душевний спокій", - розповіла Журавель.

Поділилась голова й планами розвитку економіки.

"Хочемо розвивати дотичні до нашого сільського господарства види бізнесу. Інвесторам можна запропонувати виробництво якихось паличок, пластівців, вирощування овочів та фруктів, відкриття консервного цеху. У нас - родючі землі і є працездатне населення", - зауважила співрозмовниця.

Читайте також: На Рівненщині визначили переможців проекту «Лідери змін»

На другому воркшопі представники громад разом із фахівцями з просторового планування напрацьовували завдання для кожної стратегічної цілі й конкретні рішення для втілення на тій чи іншій території. Якщо, наприклад, одна з цілей громади - розвиток туризму, то одним із завдань є організація, скажімо, веломаршрутів.

"У такому випадку визначалося, де вони будуть проходити, в якому стані ті вулиці чи дороги, чи є можливість створення там велодоріжок, і прописувалися заходи, необхідні для виконання цього завдання", - допомогла уявити роботу воркшопу Пальчук.

Вона додала, що уявити кінцевий результат представникам громад допомагає як вітчизняний, так і європейський досвід. Найчастіше його презентують ментори, а інколи ці "кейси" шукають і самі учасники навчання.

За інформацією радниці з питань комунікації Чернігівського ЦРМС Оксани Стельмах, загалом на заходах "Інтегроване просторове планування для об'єднаних територіальних громад" в Україні зараз навчається 30 представників територіальних громад, з якими взаємодіють 30 менторів. Воркшопи проходять у 5-ти ЦРМС. Побачити результати роботи - презентацію стратегій просторового розвитку ОТГ - можна буде на Міжнародному архітектурному фестивалі CANactions, що відбудеться у травні в Києві.

Програма "U-LEAD з Європою" фінансується спільно Європейським Союзом і державами-членами - Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією і підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото: Наталія Потапчук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-