Як оформити електронні рецепт, карту і лікарняний - вчили медиків на Вінниччині

Як оформити електронні рецепт, карту і лікарняний - вчили медиків на Вінниччині

Децентралізація
Укрінформ
Сімейних лікарів з Калинівської ОТГ навчали працювати з новими управлінськими інструментами, запровадженими медреформою, - інформаційною системою та eHealth, міжнародною класифікацією первинної медичної допомоги та організовувати електронну чергу пацієнтів.

Участь в семінарі «Сучасні підходи в управлінні первинною медициною», організованому Вінницьким Центром розвитку місцевого самоврядування, створеним за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону, взяли близько 50 сімейних лікарів калинівських міського та районного центрів первинної медико-санітарної допомоги.

«Орієнтуючись на впровадження реформи децентралізації, ми здебільшого працюємо з органами місцевого самоврядування. Але не можемо залишатися осторонь інших реформ, які втілюють у життя об’єднані громади, зокрема - медичної. Тому на їхнє прохання у співпраці з МОЗ наш ЦРМС також займається питаннями реформи первинної медицини, - допомагає, підтримує, консультує і навчає. Залучаємо фахових тренерів і проводимо заходи, які допомагають керівникам «первинки», посадовим особам і сімейним лікарям, наразі - в Калинівському міському ЦПМСД, який створено в об’єднаній громаді», - повідомив радник з муніципальних послуг Вінницького ЦРМС Віталій Швець.

Зокрема, калинівських медиків навчали користуватися такими інструментами, як електронна черга, безперервна медична допомога «24/7» та міжнародна класифікація первинної медичної допомоги ICPC-2. А також розповіли про новації, які будуть запроваджуватися у поточному році - це електронний рецепт, електронна карта і електронний лікарняний пацієнта.

"Швидко опанувати і ефективно використовувати електронні інструменти управління «первинкою» медики можуть насамперед там, де їх підтримує місцева влада, зокрема, матеріально, - переконана регіональний координатор з підтримки реформи охорони здоров'я у Вінницькій та Київській областях Таміла Лєпьошкіна.

«Калинівка – це одна з найуспішніших ОТГ Вінниччини, в якій видно результати роботи і дуже ефективний менеджмент. Це відчувається в усіх галузях, зокрема, розвитку первинної ланки медицини, яка в інших громадах фінансується тільки з Національної служби здоров’я України. Тут ОТГ має програму її розвитку і постійно виділяє кошти на те, щоб місцевий ЦПСМД працював якнайкраще. Тут вирішені питання матеріально-технічного забезпечення, і тому сімейні лікарі охоче беруться переймати новації, впровадження яких вимагає реформа «первинки». Зокрема, вони демонструють готовність опановувати нові електронні інструменти обліку пацієнтів та міжнародної класифікації первинної медичної допомоги, розробленої і успішно апробованої їхніми колегами з-за кордону», - вважає Лєпьошкіна.

Читайте також: Усі тергромади Чернігівщини прийняли освітні заклади у своє управління

Тим більше, що нові електронні інструменти управління і організації надання допомоги на «первинці» дозволять спростити роботу сімейних лікарів і зробити її «пацієнтоорієнтованою», вважає завідувач амбулаторією КНП «Вінницький ЦПМСД №2» Ірина Ковалик.

«Візьмемо, наприклад, Міжнародну класифікацію первинної медичної допомоги ICPC-2, на яку лікарі первинної ланки перейшли з 1 січня. Для нас це нова класифікація, але вона була розроблена ще 1987 року Міжнародною асоціацією сімейних лікарів. По-суті, це класифікація причин звернення пацієнтів, і на відміну від тієї, за якої ми працювали раніше(орієнтованої на статистику), в її основі є пацієнт. Ми відтепер можемо розділити візит пацієнта на «підвізити» і відобразити чим, власне, окрім встановлення діагнозу, займався сімейний лікар. Бо тепер ми можемо закодувати симптом або синдром, з яким звернувся пацієнт, а також психологічні і соціальні проблеми людини, на які лікар раніше не звертав увагу. Тобто, йдеться про цілісний підхід до людини», - наголосила Ковалик.

Підвищення фахового рівня для сімейних лікарів надзвичайно важливе, адже до них пацієнт іде з усім багажем своїх проблем зі здоров’ям. А зорганізований Вінницьким ЦРМС тренінг дає можливість медикам отримати нові знання і рекомендації від експертів та колег-практиків «на місці», не витрачаючи часу та фінансів для поїздки, вважає головлікар Калинівського міського ЦПМСД Василь Македонський. Особливо ж, якщо ідеться про системність таких заходів і консультаційний супровід на усіх етапах реалізації реформ.

Програма «U-LEAD з Європою» спільно фінансується Європейським Союзом та його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото: Олександр Лапін

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-