Усі тергромади Чернігівщини прийняли освітні заклади у своє управління

Усі тергромади Чернігівщини прийняли освітні заклади у своє управління

Децентралізація
Укрінформ
Чернігівщина є однією з небагатьох областей України, де всі об’єднані територіальні громади (ОТГ) прийняли у своє управління розташовані на їх територіях заклади освіти.

Про це на підсумковій за 2018 рік прес-конференції сказала Ірина Кудрик, директор Чернігівського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми "U-LEAD з Європою" та Мінрегіону, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"На 1 вересня 2018 року всі 37 об’єднаних територіальних громад нашої області прийняли в управління заклади освіти. Лише 9 областей України впоралися з цим завданням на 100%, і наша в тому числі", - поінформувала посадовець.

За словами Кудрик, передача повноважень громадам із районного рівня, зокрема, у сфері освіти, - одне із завдань реформи децентралізації. Всі ОТГ повинні взяти в управління заклади освіти, створити ефективний управлінський орган, подбати про якість освітніх послуг, забезпечити комфортні умови перебування дітей у цих закладах. Аби виконати завдання, Чернігівський ЦРМС наполегливо працював із громадами та дотичними до цих процесів органами і домігся позитивного результату: у 2018 році заклади освіти в управління прийняла 21 новостворена ОТГ. Інші зробили це раніше.

"Нам вдалося згуртувати керівників відділів освіти, і тепер вони між собою спілкуються й обмінюються досвідом. Крім того, ми провели кілька навчальних турів у інші регіони для вивчення кращих практик діяльності у сфері освіти, і тепер ми цим дуже пишаємось", - зазначила директор.

Вона нагадала, що на сьогодні в Чернігівській області створено вже 44 ОТГ. З них 39 торік працювали на прямих бюджетних відносинах, а 5 наразі очікують виборів.

Читайте також: Баштанська ОТГ на Миколаївщині здобула перемогу за індексом прозорості бюджету

Станом на початок листопада 2018 року, у всеукраїнському рейтингу областей щодо формування спроможних громад Чернігівщина посідала перше місце у державі.

Програма "U-LEAD з Європою" фінансується спільно Європейським Союзом і державами-членами - Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією і підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото: Наталія Потапчук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-