Угорщина вимагає конфіскувати житло в українців, які незаконно отримували пенсію

Угорщина вимагає конфіскувати житло в українців, які незаконно отримували пенсію

Укрінформ
Прокуратура Угорщини вимагає конфіскувати житло в українців, які оформили собі фіктивну прописку та незаконно отримували пенсію.

Про це з посиланням на ЗМІ Угорщини повідомляє сайт Mukachevo.net.

"В окружній прокуратурі м. Ніредьгаза висунуто обвинувачення у фінансовому шахрайстві та підробці документів проти трьох осіб з подвійним громадянством, які роками незаконно отримували пенсію та соціальні виплати. Обвинувачені у незаконний спосіб отримали від Угорщини більш ніж 11 мільйонів форинтів (1 млн 100 тис. грн — ред.) і соціальну допомогу на майже 1 мільйон форинтів (100 тис. грн - ред). Відповідно прокуратура вимагає тепер конфіскувати їхнє майно", - пише видання.

За словами речника прокуратури Ласло Сіладі, ще у 2014 році члени однієї родини, скориставшись допомогою угорського власника будинку, стали власниками будинку в селі Нірмедєш (область Саболч-Сатмар-Берег). Однак там не проживали. У 2015 році подружня пара з України оформила пенсію, яку угорське державне казначейство виплачувало роками.

Однак у ході перевірки було виявлено, що люди з подвійним громадянством зазвичай не живуть у своїй власності. Відповідно постійна адреса проживання для них скасовується.

Розслідування у селі почалося ще у 2015 році. Тоді виявилося, що у деяких будинках прописано по 70 осіб одночасно, однак ніхто з них там не проживає. У махінаціях з пропискою підозрюють колишнього голову села, однак де він знаходиться нині ніхто не знає.

Едіт Сокене Вадон, яка стала головою села у 2014 році, повідомила, що більшість з цих людей не брали участь у виборах. У них "дивні прізвища" і майже ніхто не володіє вільно угорською мовою.

Подібна ситуація нині зафіксована у містах Матезалка та Фегірдьормот. Лише в одному Нірдмедєші вже нарахували 250-300 випадків з фіктивною пропискою. І це на 2700 мешканців села. Стало відомо, що місцеві угорці радо прописували українців за винагороду у 70.000 форинтів.

Найбільше приголомшило і те, що у "нових угорців" є чимало дітей. "Нас зацікавило чому вони не ходять до школи або дитячого садочку", - розповіла голова села. Виявилося, що всі вони проживають на території України.

Звичайно, є й ті, хто перебрався з України, купив нерухомість у Нірмедєші і постійно тут проживає. Однак таких не надто багато.

За угорськими законами право на пенсію мають лише ті особи, які постійно проживають на території країни. Однак чимало українців, отримавши угорське громадянство за спрощеною процедурою, цього правила не притримуються.

Читайте також: Підпал угорського центру в Ужгороді: розслідують причетність німецького журналіста

Наразі понад 10 тисяч осіб, вихідців з України, отримують пенсію в Угорщині. Таку можливість їм надає міжнародний договір, прийнятий у 1962 році. Проте уряд має в планах переглянути цю конвенцію.

В Угорщині на виплату пенсій вихідцям з України щорічно витрачають понад 1 млрд форинтів. Щороку з Угорщини до Пенсійного Фонду України надходить понад 600 запитів стосовно підтвердження страхового стажу, що передається угорській стороні, і враховується там при призначенні пенсії. Середня пенсія в Угорщині складає приблизно 125.000 форинтів, що дорівнює сумі у 12.500 гривень.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-