Вітроенергетика та інновації: Зубко розповів про цікаві проекти ОТГ

Вітроенергетика та інновації: Зубко розповів про цікаві проекти ОТГ

Укрінформ
В ОТГ проживає 62% населення України. Реформа децентралізації надала для розвитку громад безпрецедентні можливості.

Про це на прес-конференції «Реформи NON-STOP. Масштаб змін» заявив віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко, повідомляє портал "Децентралізація".

«Нам вже вдалося сформувати менеджмент нової якості. Вже 62% населення України проживає у 876 ОТГ. Лідери процесу об’єднання — Хмельницька, Житомирська, Чернігівська, Запорізька, Волинська області. У Хмельницькій та Житомирській області понад 60% території покриті ОТГ. 24 міста обласного значення приєднали до себе громади. У перспективних планах 1285 ОТГ, і тут ми пішли далі. Мінрегіон спільно з Луганською ВЦА розробив перспективні плани об’єднання і для тимчасово окупованих територій області», — наголосив Зубко.

За його словами, у 2018 році надходження до місцевих бюджетів, завдяки децентралізації становили 234 млрд грн, бюджети ОТГ – 21 млрд грн.

«Успіх у всіх громад різний: відновлення інфраструктури, розвиток освіти, невеличкі інвестпроекти, а хтось замахується на масштабні проекти. Є громади, які обирають енергонезалежність, будують сонячні електростанції, розумно використовуючи земельний ресурс, використовують можливості біо- та вітроенергетики — Веселівська ОТГ (Запорізька обл), Хорошівська ОТГ, Новоукраїнська ОТГ (Кіровоградська обл), Томашпільська ОТГ (Вінницька обл). На Прикарпатті в Старобогородчанській ОТГ є класний приклад з відновлювальної енергетики. Це сонячна електростанція потужністю 2,8 МВт, а її річне виробництво електроенергії становить 2,8 млн кВт∙год. Громади використовують інноваційні технології. Команди Пирятинської, Новоукраїнської , Мереф’янської та Михайло-Коцюбинської об'єднаних тергромад впроваджують геоінформаційні системи обліку активів громади. Таких прикладів безліч по всій Україні. Ці успіхі різні, але разом це великий успіх всієї України і масштабність змін», — підкреслив Зубко.

Читайте також: За рахунок адмінпослуг місцеві бюджети торік отримали 3,4 мільярда - Зубко

Як повідомляв Укрінформ, Кабінет міністрів затвердив план заходів з децентралізації на 2019-2021 роки.

До нього увійшли 7 основних завдань: затвердження нової територіальної основи для діяльності органів влади на рівні громад (затвердження територій громад усіх областей); максимальне сприяння добровільному об’єднанню і приєднанню, особливо до міст обласного значення; затвердження нової територіальної основи для діяльності органів влади на рівні районів (моделювання адміністративно-територіального устрою районного рівня; створення адміністративних округів як основи для майбутніх округів; затвердження територій районів усіх областей); передача (децентралізація) повноважень виконавчої влади органам місцевого самоврядування (ОМС) та їх розмежування між рівнями; створення належної ресурсної бази для здійснення повноважень ОМС; формування ефективної системи служби в ОМС, якість менеджменту; ефективна система державного нагляду; ефективна система участі громадян.

Фото: rechargenews.com

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-