Софіївська тергромада вдруге провела фестиваль «Рідвяна зірка»

Софіївська тергромада вдруге провела фестиваль «Рідвяна зірка»

Децентралізація
Укрінформ
Щедрівка від голів об’єднаних територіальних громад Дніпропетровщини на відкритті фестивалю «Рідвяна зірка» у Софіївській ОТГ стала несподіваним сюрпризом, а також презентацією майбутніх фестивалів, які відбудуться в цьому році в інших громадах.

Вже другий рік поспіль децентралізаційний фестиваль «Рідвяна зірка», започаткований за ініціативи Софіївської ОТГ та Дніпропетровського Центру розвитку місцевого самоврядування, що створений за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону, збирає гостей та учасників у Софіївському будинку культури.

«Вже в лютому громади буде чекати Сурсько-Литовська ОТГ на фестиваль «Щедра масляна», у березня Марганецька ОТГ проведе форум жіночих ініціатив, у квітні Червоногригорівська громада зустріне об’єднані громади у себе на фестивалі «Великодня писанка». У травні Миколаївська громада Петропавлівського району прийме естафету фестивалем «Квітка Присамар’я», у червні Криничанська громада - «Смайл-фест», в липні Солонянська громада - «Івана Купала», в серпні Томаківська громада - «Золотий соняшник», у вересні Межівська громада проведе фестиваль пісенної творчості, а Петриківська громада - традиційний «Петриківський дивоцвіт», у жовтні Покровська громада збере усіх на фестиваль козацьких пісень. В листопаді Дніпровський Центр розвитку місцевого самоврядування чекає усі громади на «Ярмарок добросусідства», а в грудні Верхньодніпровська громада збере усю молодь ОТГ на молодіжний фестиваль «Новий формат громади». Ми сподіваємося, що саме такими заходами допоможемо громадам консолідувати мешканців, населення, активну громадськість до обміну досвідом, до творчого, духовного розвитку», - сказала директор Дніпропетровського Центру розвитку місцевого самоврядування Олена Тертишна, вручивши Софіївській ОТГ перехідний кубок, що буде передаватися тепер від громади до громади.

Вона зауважила, що фестиваль «Рідвяна зірка» може вже претендувати на внесення до Книги рекордів України, адже такої кількості вертепів територіальних громад ще не збирала жодна область.

Майже десять годин пісенного марафону промайнули, як одна мить, конкурсанти демонстрували швидку зміну образів, сценічних костюмів, яскравий репертуар. Не шкода ні витраченого часу, ні хвилювань, що передували виступам. Щоб потрапити на фестиваль, команда Миколаївської ОТГ з Петропавлівського району вирушила з дому о 3.30, випробуванням стала й поломка двох коліс у дорозі. О пів на п’яту вирушили з дому й колективи Покровської ОТГ. А конкурсантів з Марганецької ОТГ довелося визволяти з «полону» - на їхньому шляху на дорозі склалася хура, тож назустріч їм вирушив шкільний автобус.

Голова Софіївської об’єднаної територіальної громади Петро Сегедій не приховує задоволення: «Мені дуже приємно, що сьогодні до нас завітало 16 районів, два міста, двадцять шість команд, що на 30 відсотків більше, ніж минулого року. Ми думаємо, що фестиваль у нас приживеться й буде постійний».

Сегедій розповів, що головна мета фестивалю – відродити автентичні традиції колядування, вертепів. «Коли ми починали відроджувати коляди в нашому селищі, нас навіть не впускали до хати, а зараз ми 7-8 січня на замовлення ходили й щедрували-колядували для людей, які хотіли побачити ці традиції у себе в домівках. Торік, наприклад, ми наколядували близько 5 тисяч гривень, і ці кошти діти вирішили віддати на церкву і для онкохворих. Цього року наколядували трохи більше. і зараз визначаються, на яку благодійність передадуть ці кошти», - каже Сегедій.

У громаді пишаються, що колядники – суто школярі, ініціативу зібрати такий колектив виявили активісти Молодіжного центру громади.

Родзинкою «Різдвяної зірки» став змінений сценарій дійства, за задумом організаторів усі виступи були ніби поєднані між собою листом маленької дівчинки своєму татові на фронт, що намагається розповісти, як минули новорічні свята в селищі. У своїх колядках, щедрівках учасники фестивалю просили миру, бажали добра та щастя, не забули й подякувати українським бійцям, що зберігають для нас спокій різдвяної казки.

Торік перемогу отримала команда саме Софіївської громади, за рішенням оргкомітету, цього разу вона не брала участі, проте відкривала нинішній фестиваль.

Здавалося «Щедрик» і «Нова радість стала» мали б бути мало не в кожному виступі, але цього не було. Кожна команда пропонувала власний сценарій вертепу, знаходила неповторні автентичні колядки та щедрівки, вплітала їх у сучасний контекст. Томаківці, приміром, розповіли про медичну реформу на селі, контракт із сімейним лікарем у них уклала навіть вередлива «кізонька».

Директор комунального підприємства «Центр народної творчості «Дивокрай» Дніпропетровської обласної ради Лариса Філінова відзначила цьогоріч зовсім інший, якісніший рівень фестивалю.

«Я вдруге присутня на фестивалі. Перший раз була в якості глядача, сьогодні – як член журі. Щоразу – це натхнення, розуміння найнеобхіднішого – життєствердження та духовності. Ми переглянули 26 колективів, це були 26 різних поглядів на розкриття теми, це була спадкоємність традицій від старших молодшим. Фестиваль буде жити, бо від початку взяв правильний напрямок: він об’єднав у собі тих, хто любить життя, хто любить Україну, свою родину. Ми спостерігаємо народження цілої творчої лабораторії, адже тут один навчається в іншого. Щедрували й колядували багато років назад, а те, як це передається з покоління в покоління – ми бачимо на цій сцені», - зазначила Філінова.

Перше місце, за рішенням журі, виборола Покровська ОТГ. Вертеп у виконанні дитячо-юнацької студії «Світанок» та учасників аматорського народного хору «Родина» став найкращим на Дніпропетровщині.

Друге місце й грошову премію отримав ансамбль «Черемшина» Саксаганської ОТГ П’ятихатського району. Голова громади Олег Бабець не встиг приїхати на сам виступ, а отримавши нагороду, не стримав сліз радості.

Третє місце та грошовий сертифікат отримав жіночий вокальний ансамбль народної пісні «Горлиця» Миколаївської ОТГ.

Читайте також: Громада на Волині перебудовує сільраду в дитсадок

Оргкомітет та журі фестивалю цього року були особливо щедрі і, крім грошової винагороди у 1500, 1200 та тисяча гривень за перше, друге та третє місце для переможців, започаткували чотири спеціальних призи – два від селищного голови та два від Центру місцевого самоврядування. Їх отримали два колективи Слобожанської ОТГ, колективи Верхньодніпровської та Чкалівської ОТГ. Спеціальний приз від обласної ради та обласної держадміністрації отримав наймолодший колектив «Веснянка» з міста Марганець. Особливим призом відзначено й виступ колективу будинку сімейного типу Олени Яценко з Криничанської ОТГ.

Крім того, кожній команді подарували горнятко куті, емблему фестивалю «Різвяна зірка» із солоного тіста та інші сувеніри.

Поки на сцені звучали виступи конкурсантів, голови громад познайомилися із життям Софіївської ОТГ, побували на важливих інфраструктурних об’єктах громади, де зараз ведуться роботи, провели «круглий стіл» на тему інвестицій.

Рік, що минув, вважає голова, був одним із найуспішніших для Софіївської об’єднаної громади, адже розпочато капітальний ремонт Софіївської опорної школи, капітально відремонтували Будинок творчості, будується стадіон, розчищається річка Кам’янка. На сьогодні освоєно близько 100 мільйонів коштів, і в цьому році, як підрахували у громаді, буде не менше.

Програма «U-LEAD з Європою» фінансується спільно з Європейським Союзом та його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото: Микола М'якшиков

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-